Επιταχύνονται οι Νομοθετικές Διαδικασίες για την Εφαρμογή του Τarget Μodel και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Επιταχύνονται οι Νομοθετικές Διαδικασίες για την Εφαρμογή του Τarget Μodel και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 3 Ιανουαρίου 2020 - 18:28

Κρίσιμη για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του target model στην Ελλάδα είναι η χρονιά που μπήκε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Είναι χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προσδίδει στο θέμα, το ΥΠΕΝ, το γεγονός ότι ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς παραβρέθηκε στην πανηγυρική

πρώτη έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για το νέο έτος, μαζί με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Όπως έχει δεσμευτεί προ διμήνου ο υφυπουργός, ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, το target model θα λειτουργεί πλήρως κατά το β’ εξάμηνο του 2020, κάτι που θα επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αυξημένης διαφάνειας στην αγορά, αλλά και θα εξαλείψει σταδιακά τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται.

Η ΚΥΑ με την οποία θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται από τον πρόσφατο ενεργειακό νόμο, ενώ τυχόν παραβίασή του θα επιφέρει ποινές από πλευράς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Επί του προκειμένου, ο νέος νόμος αποτελεί τον οδικό χάρτη που προσδιορίζει τις υποχρεώσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΕΧΕ, όσον αφορά στην έναρξη λειτουργίας των αγορών ενέργειας. Προβλέπει, επίσης, ότι η ΡΑΕ θα παρακολουθεί την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, όπως είναι πρόστιμα, σε περίπτωση που θα παραβιάζονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Θυμίζουμε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του ΑΔΜΗΕ, ως Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, και της ΕΧΕ Α.Ε.