Αναβρασμός στην Ιορδανία για τη Συμφωνία Φυσικού Αερίου με το Ισραήλ

Αναβρασμός στην Ιορδανία για τη Συμφωνία Φυσικού Αερίου με το Ισραήλ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 3 Ιανουαρίου 2020 - 19:09

Η Noble Energy, με έδρα την Πολιτεία του Τέξας, ξεκίνησε να παραδίδει τις πρώτες ποσότητες ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Ιορδανίας (NEPCO). Η τροφοδοσία από το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου, Λεβιάθαν, του Ισραήλ έχει αρχίσει

για μια πειραματική περίοδο τριών μηνών, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων, μεταξύ της ΝΕPCO και της Noble Energy Inc. το 2016, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η πειραματική άντληση φυσικού αερίου θα συνεχιστεί για χρονική περίοδο τριών μηνών, όπως προβλέπουν οι τεχνικοί και συμβατικοί όροι που συνομολόγησαν οι δύο πλευρές», αναφέρει η ανακοίνωση της NEPCO. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, η αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία θα προμηθεύσει με αέριο την Ιορδανία για 15 χρόνια.

Η υπογραφή της συμφωνίας ήγειρε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιορδανίας, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων εξακολουθούν να θεωρούν το Ισραήλ ως εχθρό. Ακτιβιστές και μέλη του κοινοβουλίου στο Αμάν έχουν ασκήσει, επί σειρά ετών, έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση, δίχως όμως να την μεταπείσουν να ακυρώσει τη συμφωνία. «Είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Ιορδανίας, ένα έγκλημα ενάντια στο έθνος και μια εθνική καταστροφή που μετατρέπει την κυριαρχία μας σε όμηρο και παραδίδει τον ενεργειακό τομέα στα χέρια της σιωνιστικής κατοχής», ανακοίνωσε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, Islamic Action Front.

Ένας αγωγός που διέρχεται το βόρειο τμήμα της χώρας θα διανέμει το φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Η ποσότητα του αερίου που θα εξάγεται από το Λεβιάθαν αναμένεται να φτάσει στα 60 δισ. κυβικά μέτρα κατά την επόμενη 15ετία, ενώ το κοντινό πεδίο φυσικού αερίου, Tamar, θα εξάγει 25,3 δισ. κυβικά μέτρα κατά την ίδια περίοδο. Η αξία των εξαγωγών από το Ισραήλ υπολογίζεται σε 19,5 δισ. δολάρια.

Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία του Λεβιάθαν έχουν ήδη υπογράψει σημαντικές συμφωνίες, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, για την προμήθεια της Αιγύπτου φυσικού αερίου, με τις πρώτες ποσότητες να αναμένονται από τα μέσα Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας υποστήριξε, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι η εξασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας για την επόμενη δεκαετία, μπορεί να επιτύχει ετήσια εξοικονόμηση ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων ετησίως και να συμβάλει στη μείωση του χρόνιου ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας. Η Ιορδανία καλύπτει περίπου το 95% των αναγκών της σε ενέργεια με εισαγωγές, ενώ η ζήτηση για ρεύμα αυξάνεται κατά 6%- 7% σε ετήσια βάση.

Σε μια απόπειρα να κατασιγάσουν την οργή των πολιτών, η κυβέρνηση του Αμάν υποστηρίζει ότι πρόκειται για συμφωνία μεταξύ εταιρειών και όχι κυβερνήσεων και αρνείται ότι η Ουάσιγκτον την πίεσε να μην ενδώσει στις λαϊκές απαιτήσεις. Ωστόσο, η αντιπολίτευση φέρεται διατεθειμένη να συνεχίσει τη μάχη για την ακύρωση της συμφωνίας και προγραμματίζει νέες διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.