OPEC: Η Αναμονή για τις Μειώσεις της Παραγωγής Συντηρεί τις Ανοδικές Πιέσεις στις Τιμές του Αργού

OPEC: Η Αναμονή για τις Μειώσεις της Παραγωγής Συντηρεί τις Ανοδικές Πιέσεις στις Τιμές του Αργού
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 7 Ιανουαρίου 2020 - 06:05

Με κέρδη ξεκίνησε το νέο έτος για τις τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια αγορά αναμένει τον αντίκτυπο των επιπρόσθετων μειώσεων της παραγωγής από τα μέλη του ΟPEC+, που αποσκοπούν  στο να συγκρατήσουν την υπερπροσφορά πετρελαίου ανά τον πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η τιμή του Βrent που θεωρείται ως το διεθνές benchmark διαπραγματευόταν στο εύρος διακύμανσης των 66,22 δολαρίων ανά βαρέλι την πρώτη εργάσιμη ημέρα της χρονιάς 

ενισχυόμενη σε ποσοστό 0,33% έναντι της τελευταίας ημέρας των διαπραγματεύσεων στην αγορά της Νέας Υόρκης, στις 31 Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, η τιμή για το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) κυμαινόταν στην περιοχή των 61,20 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 0,23%, έναντι των 61,06 δολαρίων στις αγοραπωλησίες της 31ης Δεκεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, τα 14 κράτη-μέλη του OPEC, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι 10 χώρες εκτός του καρτέλ, υπό την ηγεσία της Ρωσίας, συμφώνησαν στις 6 Δεκεμβρίου στην Βιέννην να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου, έως και τα τέλη Μαρτίου του έτους που διανύουμε.

Πρόκειται για επιπλέον περικοπή της παραγωγής, πέραν εκείνης των  1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που υφίσταται ήδη και εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι εκπρόσωποι του OPEC + θα συναντηθούν εκ νέου στην Βιέννη, στις 5-6 Μαρτίου, προκειμένου να επανεξετάσουν την προσφορά και τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να αποφασίσουν για το εάν απαιτείται να αναλάβουν νέα δράση για να στηρίξουν τις τιμές του αργού.

Στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, η παραγωγή αυξήθηκε για να φθάσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 12,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, την εβδομάδα που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Energy Information Administration (EIA).

H εικόνα στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κατά τις πρωϊνές διαπραγματεύσεις, χθες, Δεύτερα, 6 Ιανουαρίου 2020, ήταν η ακόλουθη: