Νέα έρευνα της Fitch Solutions για την παγκόσμια γεωθερμική παραγωγή δείχνει πως το 2028 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17,4 GW, με ετήσια αύξηση 2,6%. Ευρώπη και Ασία αναμένεται να έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα οκτώ χρόνια, ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές προβλέπεται επίσης να 

αυξήσουν την παραγωγή τους παρά το υψηλό αρχικό κόστος. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να προσθέσει μερικά έργα γεωθερμίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Η Σαουδική Αραβία αναθεώρησε πρόσφατα το στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2024, από 9.5GW σε 27.3GW.

Οι γεωθερμικές πηγές ενέργειας είναι πιθανό να βρεθούν στη νότια επαρχία Jizan του βασιλείου, η οποία συνορεύει με την Υεμένη. Τουλάχιστον έξι γεωθερμικές πηγές είχαν ήδη εντοπιστεί στη Σαουδική Αραβία από έρευνα που διεξήχθη το 1980. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρυχθεί σχέδιο γεωθερμικής ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Αφρική, το δυναμικό ανάπτυξης θα περιοριστεί στην μεγάλη κοιλάδα της Ανατολικής Αφρικής, με την Κένυα και την Αιθιοπία να βρίσκονται στο προσκήνιο της ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν τη μεγαλύτερη γεωθερμική ισχύ με 2.5GW, αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες, και θα προσθέσουν 30MW έως το 2028. Η έλλειψη κυβερνητικής στήριξης, καθώς και η μείωση του κόστους για την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής υποδομής, είναι οι λόγοι που δεν θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της γεωθερμίας στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ερευνητές της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας έχουν καταρτίσει στρατηγικές για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου που συνδέεται με τη γεωθερμική ενέργεια, την αποθήκευση CO2 και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που συμβαίνουν βαθιά κάτω από το έδαφος.

Αν και οι περισσότεροι σεισμοί οφείλονται σε φυσικές αιτίες, ορισμένοι προκαλούνται - άμεσα ή έμμεσα - από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην Ελβετία, γνωστή ως Ενισχυμένη Γεωθερμική Διέγερση (EGS), έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις ως προς την εφαρμογή της, μετά από σεισμούς στη Βασιλεία το 2006 και στο St. Gallen το 2013. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την υδραυλική έγχυση. Δηλαδή, την υπό πίεση έγχυση νερού σε έναν αδιαπέραστο βράχο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της Γης – με σκοπό τη δημιουργία μιας τεχνητής γεωθερμικής δεξαμενής.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μικρές δονήσεις. Τα βαθιά γεωθερμικά συστήματα παρέχουν μια αειφόρο, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας μηδενικού άνθρακα και περιλαμβάνονται στην ενεργειακή στρατηγική της ελβετικής κυβέρνησης για το 2050 και τη δέσμευσή της να καταστεί ουδέτερη από τον άνθρακα