Ηχηρό Μήνυμα προς την Τουρκία η Υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον Αγωγό East-Med.

Ηχηρό Μήνυμα προς την Τουρκία η Υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον Αγωγό East-Med.
energia.gr
Τρι, 7 Ιανουαρίου 2020 - 08:38

Ασπίδα για την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί η συμφωνία για τον αγωγό East-Med που υπέγραψαν στο Ζάππειο Μέγαρο την περασμένη εβδομάδα (2/1) οι ηγέτες της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ σηματοδοτώντας την ενίσχυση μιας σημαντικής γεωστρατηγικής συνεργασίας που επεκτείνεται από τον ενεργειακό έως τον αμυντικό τομέα. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ιστορική αυτή συμφωνία για τον East-Med 

περιλαμβάνει ρήτρα αμυντικής συνεργασίας των τριών χωρών ως προς την διασφάλιση της ροής του φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόβλεψη που σπανίως περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους συμφωνίες και στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, καθώς οι συμβαλλόμενες χώρες θα είναι παρούσες στρατιωτικώς όπου χρειαστεί. Εξίσου σημαντική είναι η πρόβλεψη, στην οποία αναφέρθηκαν και οι τρεις ηγέτες, στην προοπτική εντάξεως στο έργο και νέων κρατών στην συμφωνία, όπως της Αιγύπτου και του Λιβάνου.

Μια ακόμη παράμετρος που είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων είναι η δυνατότητα μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στην διαδρομή, που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον. Στην προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότα της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας αφού έχουν ήδη αδειοδοτηθεί για έρευνες δύο μεγάλες εκτάσεις Νότια και ΝΔ της Κρήτης και έχουν υπογραφεί παραχωρήσεις με  μεγάλες διεθνείς εταιρίες οι οποίες και έχουν αναλάβει με δικό τους ρίσκο και κεφάλαια τις απαιτούμενες έρευνες.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είπε μετά την υπογραφή ότι ο αγωγός διορθώνει μια “ανωμαλία” αιώνων και είναι το μήνυμα της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής. «Εμείς στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάς και το Ισραήλ από τη μία και η Κύπρος στη μέση. Δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως στη σύγχρονη εποχή υπάρχει μια έλλειψη συνδέσεως μεταξύ των χωρών. Αυτό όμως το διορθώσαμε γιατί πλέον έχουμε ξεκινήσει αυτές τις διμερείς και τριμερείς συναντήσεις» είπε ο Νετανιάχου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι ο αγωγός θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, διότι «η ενέργεια είναι κρίκος συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι αφορμή για συγκρούσεις». Απευθυνόμενος εμμέσως στον Ταγίπ Ερντογάν ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο East-Med δεν απειλεί καμία χώρα και «τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός». Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής, υπό την προϋπόθεση να σέβονται τι διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της καλής γειτονίας. «Δεν είναι ένας αγωγός οικονομικής προόδου, αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των χωρών της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «το έργο αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών μας να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως αφορμή διαφωνιών και συγκρούσεων». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών κρατών σε συνδυασμό με τις στενότατες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον μετριοπαθή αραβικό κόσμο αποτελεί εγγύηση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, «ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς». Ένα ακόμη όφελος από το αγωγό είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο περιοχών της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Τέλος, χαιρέτισε την παρουσία υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων στην εκδήλωση, που συνέλαβαν στην υλοποίηση του έργου.