ΕΔΕΥ: Τα Σεισμικά Δεδομένα Υποδηλώνουν Δομές Ανάλογες των Ζορ & Λεβιάθαν Νότια της Κρήτης

ΕΔΕΥ: Τα Σεισμικά Δεδομένα Υποδηλώνουν Δομές Ανάλογες των Ζορ & Λεβιάθαν Νότια της Κρήτης
energia.gr
Πεμ, 9 Ιανουαρίου 2020 - 16:11

Ολοκληρώθηκε από τους ειδικούς της ΕΔΕΥ, η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων για την απεικόνιση του ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών στις θαλάσσιες περιοχές του κεντρικού Ιονίου και νότια της Κρήτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Αναφορικά με το Ιόνιο, η μελέτη εστιάζει αυτή τη φορά, στο κέντρο του Πελάγους. Με τη συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώνονται οι εργασίες που καλύπτουν, πλέον, όλη την υπεράκτια επικράτεια της δυτικής Ελλάδας και σε αυτή έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές, συνολικού μήκους 2.800 χιλιομέτρων.

Όσον αφορά στην Κρήτη, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά γίνεται εμπεριστατωμένη μελέτη στην ανεξερεύνητη περιοχή, νοτίως του νησιού, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα. Έχουν αναγνωριστεί νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Ζορ. Η μελέτη περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο οργανικής ύλης. Στη μελέτη έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 km.

Στο πλαίσιο αυτό, εξειδικευμένοι επιστήμονες της εταιρείας στους τομείς της Γεωφυσικής και της Γεωλογίας, εργάστηκαν σε περιβάλλοντα που διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι τεχνικές μελέτες και για τις δύο περιοχές είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση των μελλοντικών διαδικασιών και παραχωρήσεων, ενώ επιτρέπουν την περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος, οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί.