Το Βέλγιο Καθαρός Εξαγωγέας Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2019 Ύστερα από 10 Χρόνια

Το Βέλγιο Καθαρός Εξαγωγέας Ηλεκτρικής Ενέργειας το 2019 Ύστερα από 10 Χρόνια
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 9 Ιανουαρίου 2020 - 17:31

Μια ιδιαίτερα θετική χρονιά εξελίχθηκε το 2019 για το Βέλγιο σε ότι αφορά τις αποδόσεις του ενεργειακού συστήματος, δεδομένου για πρώτη φορά στη δεκαετία εξήγαγε περισσότερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας απ’ ότι εισήγαγε. Ο Elia, ο Διαχειριστής του Συστήματος 

Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου, συγκέντρωσε, όπως, κάθε χρόνο όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα του της χώρας με βάση τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο εθνικό δίκτυο. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τις κυριότερες τάσεις για το 2019. Οι κυριότερες εξελίξεις κατά το παρελθόν έτος ήταν η σταθερή αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η καλύτερη διαθεσιμότητα εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, πολλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν τη χρονιά που πέρασε.

Ειδικότερα, η παραγωγή ΑΠΕ (offshore/onshore αιολικά και ηλιακά) αυξήθηκε κατά 17% σε απόλυτους όρους εν συγκρίσει με το 2018 ((11.52 TWh το 2019 έναντι 9.82 TWh το 2018). Αν δούμε πιο συγκεκριμένα, τότε αιολικά και ηλιακά μοιράζονται εν πολλοίς τις εποχές του χρόνου, με τα ηλιακά να καταγράφουν υψηλές αποδόσεις την περίοδο του καλοκαιριού και τα αιολικά αντίστοιχα την περίοδο του χειμώνα, καταλαμβάνοντας την μερίδα του λέοντος στο μερίδιο των ΑΠΕ. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2019 επιτεύχθηκε ένα ρεκόρ με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 16% του μηνιαίου φορτίου ενέργειας. Αυτό το επίπεδο παραγωγής, 1.17 TWh σε απόλυτους αριθμούς, αποτελεί και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βέλγιο.

Στο μέτωπο των πυρηνικών, το 2019, το 48.8% της ενέργειας που παράχθηκε στο Βέλγιο προήλθε από τις πυρηνικές μονάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πυρηνική παραγωγή του 2019 ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2018 (31.2%), ένα έτος όπου είχαν σημειωθεί σημαντικές ανωμαλίες στη διαθεσιμότητα αρκετών αντιδραστήρων, ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους.

Ένα ακόμη στοιχείο που χρήζει αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Βέλγιο εξήγαγε το 2019 περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια απ ότι εισήγαγε. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά «turnaround» για την χώρα, δεδομένου ότι μόλις ένα χρόνο πριν ήταν καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας (17.5 TWh/20% του ενεργειακού μίγματος), και το 2019 πλεόνασμα εξαγωγών 1.8 TWh/2.1% του ενεργειακού μίγματος).

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο διαχειριστής της χώρας υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο επίπεδο εξαγωγής θα πρέπει να ιδωθεί τόσο από την σκοπιά μιας αγοράς που ολοένα και περισσότερο κινείται προς την ενοποίηση, όσο και από την σκοπιά της καλής διαθεσιμότητας των υποδομών παραγωγής, και κυρίως των πυρηνικών της χώρας. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη των διασυνδέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη κυκλοφορία αυτών των ροών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Βέλγιο δεν υπήρξε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 10 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν το 2009 και το 2010, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 2.8% και 0.2% επί του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Τέλος, σημειώθηκε άνοδος και στην παραγωγή των μονάδων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, αν και χαμηλότερο βαθμό σε σύγκριση με τα όσα καταγράφονταν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.