Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του νεοσύστατου φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, το East Med Gas Forum (EMGF).

Σήμερα και αύριο στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη μετεξέλιξη του forum σε έναν διακρατικό οργανισμό και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση είχε ήδη προαναγγελθεί στο πλαίσιο της υπογραφής της Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Αθήνα,στις 2 Ιανουαρίου. 

Η σχετική απόφαση για την αναβάθμιση του φόρουμ είχε ήδη ληφθεί κατά τη 2η υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους στην Αίγυπτο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο στις 16 Ιανουαρίου σε ειδική τελετή.

Η αναβάθμιση του EMGF έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το μνημόνιο που υπέγραψε η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης έχει δυναμιτίσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και έχει αναδείξει την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με νέα ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «προκλητικό» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία τετελεσμένου από την πλευρά Τουρκίας-Λιβύης.

Η Κύπρος παράλληλα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων, ενώ η Τουρκία απτόητη συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.