Παράθυρο για παράταση ζωής των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δίνει η Ε.Ε. μέσω των προωθούμενων μέτρων για την αντιστάθμιση του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τη διαρροή άνθρακα, η Επιτροπή έβγαλε σε διαβούλευση πρόταση που όχι μόνο διατηρεί το ποσοστό αντιστάθμισης 

από την επιβάρυνση του CO2 για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στο 75%, αλλά δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού μέχρι και 100% σε περίπτωση που τεκμηριωμένα κάποια επιχείρηση επιβαρύνεται δυσανάλογα ακόμη και μετά την αποζημίωση του 75%.

Με τα προτεινόμενα μέτρα η Επιτροπή στοχεύει στη στήριξη της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Το σκεπτικό της πρότασης της Επιτροπής είναι ότι τα μέτρα αντιστάθμισης κόστους CO2 λειτουργούν συμπληρωματικά των προσπαθειών της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, δεδομένου ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποσκοπεί στην αποφυγή της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω των μετατοπίσεων της παραγωγής εκτός της Ένωσης, ελλείψει μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα.

«Δεδομένου ότι, για ορισμένους τομείς, η ένταση της ενίσχυσης του 75% ενδέχεται να μην παρέχει επαρκή προστασία από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, τα κράτη-μέλη μπορούν να περιορίσουν το ποσό των έμμεσων δαπανών που πρέπει να καταβληθούν σε επίπεδο […]% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της σχετικής επιχείρησης» αναφέρει η Επιτροπή στην πρότασή της. Οι υπό αναθεώρηση κατευθυντήριες γραμμές που θα ισχύσουν από το 2021 και μέχρι το 20130 αφορούν 8 κλάδους από 14 που περιλαμβάνουν οι ισχύουσες, και για την περίπτωση της Ελλάδας καλύπτουν εταιρείες στον τομέα του Χάλυβα, αλουμινίου και χαρτιού που καταναλώνουν ετησίως περί τις 5-6 χιλιάδες μεγαβατώρες.

Όπως αναφέρει  χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η ενισχυμένη αντιστάθμιση CO2 που παρέχουν οι κατευθυντήριες γραμμές καθιστά την ηλεκτροδότησή τους από τη λιγνιτική παραγωγή την πιο συμφέρουσα λύση για τις βιομηχανίες των τριών κλάδων και δίνει δεύτερη ευκαιρία ζωής για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, βγάζοντας από το αδιέξοδο τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ για την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητεί εναλλακτικό καύσιμο προκειμένου να την καταστήσει βιώσιμη μετά το 2023.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της Καθημερινής, μεγάλες βιομηχανίες είναι έτοιμες να προτείνουν στη ΔΕΗ συμβάσεις ηλεκτροδότησης από τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας 5 και πιθανότατα και από τη μονάδα 5 του Αγ. Δημητρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εταιρείες των κλάδων αλουμινίου, χαλκού και χάρτου θα επιδιώξουν την αξιοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, κάτι άλλωστε που θα κάνουν και εταιρείες αντίστοιχων κλάδων στην Ευρώπη με πρώτες τις γερμανικές που ήταν και αυτές που πρωτοστάτησαν στη διεύρυνση των ποσοστών αντιστάθμισης, προσβλέποντας στην ηλεκτροδότησή τους από τις ανθρακικές μονάδες της χώρας τους, η λειτουργία των οποίων προφανώς θα παραταθεί και μετά το 2018. Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να επανεκτιμήσει το κόστος για την ενεργοβόρα βιομηχανία από την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση που έχει εξαγγείλει για το 2023.