Σκληρή η Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Άνοιγμα της Αγοράς μετά την Κατάργηση των ΝΟΜΕ  

Σκληρή η Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Άνοιγμα της Αγοράς μετά την Κατάργηση των ΝΟΜΕ
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 20 Ιανουαρίου 2020 - 08:38

Πολλά είναι τα «αγκάθια» που παραμένουν πριν κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – Βρυξελλών σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας ρεύματος αλλά και με την εκκρεμότητα που αφορά στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DGComp) για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, παράγοντας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μιλώντας σε δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμη απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών. 

Η Κομισιόν εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι η ταχεία απολιγνιτοποίηση, για την οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, αποτελεί την απάντηση στην υπόθεση που αφορά στην απόφαση της DGComp και θεωρεί ότι παραμένει ένα κενό μετά την κατάργηση των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί σύντομα μια κοινή συνισταμένη, ώστε εντός του Φεβρουαρίου η υπόθεση να έχει κλείσει.  Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα στελέχη της Κομισιόν στηρίζουν την απολιγνιτοποίηση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο επειδή τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα έχει βγάλει  …κακό όνομα όσον αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της,  επιμένουν για τη λειτουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει το άνοιγμα της αγοράς μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ.

Για αυτό οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στηρίζουν τη δημιουργία μιας SPV (Special Purpose Vehicle – Εταιρεία Eιδικού Σκοπού) με τη συμμετοχή της βιομηχανίας και ανεξάρτητων παρόχων ρεύματος, η οποία θα προμηθεύεται ενέργεια από τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά και τις υδροηλεκτρικές σε σταθερή χαμηλή τιμή από τη ΔΕΗ. Σε τι τιμή θα αγοράζουν οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο SPV αποτελεί το ζητούμενο. Η Κομισιόν προωθεί εργαλεία που προσομοιάζουν με τις δημοπρασίες ενέργειας που καταργήθηκαν, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αντίθετη.  

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς και ως προς το ποιοι θα συμμετέχουν στην SPV, όσο και στο ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα συμμετέχουν.  Η κυβέρνηση θέλει έναν μηχανισμό, κυρίως για τη βιομηχανία, η οποία πρέπει να στηριχθεί με ανταγωνιστικά τιμολόγια, ενώ προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να συμμετέχουν και τα υδροηλεκτρικά. Οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί κοινός τόπος θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οριστική θα είναι η εικόνα το καλοκαίρι με την εφαρμογή του target model, ειδικά για τους ιδιώτες προμηθευτές για τους οποίους έχει κλείσει η στρόφιγγα της φθηνής ενέργειας μετά την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Πάντως, οι προμηθευτές έχουν καλυφθεί με επαρκείς ποσότητες φθηνού ρεύματος από τις προηγούμενε δημοπρασίες ενέργειες ΝΟΜΕ, οι οποίες τους καλύπτουν έως τον Ιούνιο. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι την ερχόμενη Πέμπτη, όποτε είναι προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των Θεσμών προκειμένου να συζητήσουν όλα τα ανοιχτά θέματα του ενεργειακού τομέα.