να έχουμε πετύχει ένα ποσοστό 30% στις ταξινομήσεις. Παρουσιάζεται μια καθυστέρηση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο στόχος είναι μια πρόκληση. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τα μοντέλα άλλων κρατών ώστε να κερδίσουμε έδαφος», υπογράμμισε ο ίδιος και εξήγησε ότι οι αρμοδιότητες του ρυθμιστή εντοπίζονται στο σχεδιασμό του πλαισίου.
Όσον αφορά στις υποδομές, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι τα μοντέλα που έχουν επιλεγεί, διεθνώς, είναι εκείνα της αγοράς και του διαχειριστή. Η ΡΑΕ έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του πρώτου μοντέλου, που έχει πλέον επικρατήσει και είναι συμβατό με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Αρχής είναι να δοθεί ένα διάστημα 2-3 ετών και μετά να αξιολογηθεί η κατάσταση. Αν η ανάπτυξη δεν καταστεί εφικτή, τότε η ΡΑΕ θα προτείνει τη διεξαγωγή ανοικτών διαγωνισμών για την ανάπτυξη υποδομών.

Ακόμη, αναφερόμενος στην οργάνωση της αγοράς υπηρεσιών, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέλυσε τη δομή που προβλέπει διακριτούς ρόλους στις υποδομές και τις συναλλαγές. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως αναγκαία τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου αγοράς ηλεκτροκίνησης, στο οποίο θα εγγράφονται οι δημοσίως προσβάσιμες υποδομές φόρτισης, ενώ τόνισε ότι ένας στόλος ηλεκτρικών οχημάτων μεταβάλλει το προφίλ φορτίου στο δίκτυο διανομής και επομένως απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός από πλευράς ΡΑΕ.
Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των υποδομών πρέπει να στηριχθεί από την παροχή κινήτρων από μέρους της Πολιτείας, με την ΡΑΕ να προτίθεται να εξετάσει περαιτέρω τη θέσπιση ενός τέτοιου πλέγματος.