Οι Εναλλακτικοί Πάροχοι Ψαλίδισαν τα Μερίδια ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στην Αγορά Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου

Οι Εναλλακτικοί Πάροχοι Ψαλίδισαν τα Μερίδια ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στην Αγορά Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2020 - 18:50

Σε φάση ραγδαίας μετεξέλιξης βρίσκονται οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς στη μεν πρώτη, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές που έχουν αλλάξει και αλλάζουν, με ολοένα και πιο αυξητικό ρυθμό, πάροχο, στην επιδίωξή τους να μειώσουν το κόστος των αναγκών τους σε ενέργεια ενώ ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ 

υποσκελίζεται καθώς ενεργειακές επιχειρήσεις προχωρούν, δίχως τη μεσολάβησή της σε προμήθεια φυσικού αερίου και δραστηριοποιούνται στο εμπορικό κομμάτι.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νεκταρία Καρακατσάνη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Athens Energy Dialogues», το 2019, συνολικά, 627.000 οικιακοί καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλαξαν προμηθευτή ρεύματος, μταβάλλοντας ριζικά την αγορά την ημέρα που απελευθερώθηκε. Καθώς το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ίδια, οι πελάτες που άλλαξαν πάροχο ήταν 338.000, το ποσοστό της αύξησης έφθασε στο 85%!

Αξίζει να σημειώσουμε ότο οι ενεργές εταιρείες στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται στις 20, ενώ διέθεσαν στην αγορά περισσότερα από 40 πακέτα προϊόντων, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν την πελατεία τους. Έτσι, με βάση τα επίσημα δεδομένα, ένας ιδιαίτερα αξιοσημείωτος αριθμός, τουλάχιστον 800.000 καταναλωτών, έσπευσαν να συνάψουν συμβόλαια με τους εναλλακτικούς παρόχους.

Όσον αφορά στον κλάδο του φυσικού αερίου, και σύμφωνα με τα στοιχεία της κας. Καρακατσάνη, το μερίδιο της ΔΕΠΑ στη χονδρεμπορική αγορά πραγματοποίησε "βουτιά", στο 33%, από 58% που ήταν το 2018. Ταυτόχρονα, το μερίδιο εισαγωγών της Δημόσιας Επιχείρησης υποχώρησε στο 42%, το 2019, από 72% το αμέσως προηγούμενο έτος.