Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ αποβλέπει, αφενός να καλύψει την τροφοδοσία των μονάδων της και αφετέρου να διαθέσει φυσικό αέριο στην χονδρεμπορική αγορά, κατά το παράδειγμα των ανταγωνιστών της. Επιπροσθέτως, η ολοκλήρωση μιας σειράς διεθνών έργων, όπως οι αγωγοί TAP και ΙGB, αλλά και οι προοπτικές και οι δυνατότητες εγχώριων έργων, κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου της Νότιας Καβάλας, διανοίγουν νέες δυνατότητες στην Επιχείρηση στην εμπορία φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Όσον αφορά στο market test για το FSRU, φέρεται να έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπερκαλυφθούν τα τεθέντα όρια και, επομένως, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ανάμεσα στις εταιρείες που θα σπεύσουν να δεσμεύσουν χωρητικότητα που θα κυμαίνεται μεταξύ 300-500 εκατ. κυβικών μέτρων, συγκαταλέγονται η ΔΕΠΑ, αλλά και η Bulgargaz, ήτοι, δύο εταιρείες που κατέχουν μετοχικά μερίδια 20% εκάστη.
Συνολικά, 20 εταιρείες είχαν προσέλθει στην πρώτη, μη δεσμευτική φάση του market test, όταν υπερκαλύφθηκε η δυναμικότητα των 5,5 δισ. κυβικών μέτρων .μ. που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός για το έργο.