Και το μήνυμα που εκπέμπουν για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας μόνο ευοίωνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, πόσο δε μάλλον, όταν ο ασιατικός γίγας πλήττεται από τις επιπτώσεις του κοροναϊού, που σημαίνει ότι συμπαρασύρει στο διάβα της και την παγκόσμια οικονομία.
Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού και τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα και των παγκόσμιων αρχών, εντείνουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης για πρώτες ύλες. Αρνητικά είναι και τα μηνύματα των αγορών για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής υπερδύναμης, αλλά και για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι τιμές του Brent, που θεωρείται το διεθνές benchmark υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 2%, και κινούνται στην περιοχή κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι. Πτώση 2% καταγράφει και το αμερικανικό WTI, που κινείται ενδοσυνεδριακά λίγο υψηλότερα από τα 52 δολάρια το βαρέλι. Οι φόβοι για μια κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, κυρίως από Κίνα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟPECΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ότι θα φροντίσουν να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας παράτασης των μειώσεων στην παραγωγή τους.
Ολοένα και περισσότερες χώρες έχουν αρχίσει να απομονώνουν εκατοντάδες πολίτες που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Βουχάν, ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, ενώ οι ανησυχίες για τον ευρύτερο οικονομικό αντίκτυπο -ειδικά στην κινεζική οικονομία- κλονίζουν τις διεθνείς αγορές.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε ναδίρ τριμήνου, με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. «Η κατεύθυνση της αγοράς καθορίζεται από τις εξελίξεις στην Ασία και τον κοροναϊό. Το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει την καθοδική τάση είναι μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών», επισημαίνει ο Ολιβιέ Τζέικομπ της Petromatrix.
Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές διακόπτουν τη λειτουργία μονάδων τους στην Κίνα και οι αεροπορικές ανά τον κόσμο αναστέλλουν δρομολόγια, ή μειώνουν τις πτήσεις προς τη χώρα.
Σήμα κινδύνου για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας εκπέμπει και η αγορά βασικών μετάλλων, που προεξοφλεί τη μείωση της ζήτησης πρώτων υλών από την κορυφαία καταναλώτρια στον κόσμο, ήτοι την Κίνα. Οι τιμές του χαλκού, που θεωρούνται οικονομικό βαρόμετρο, υποχώρησαν ακόμη και στα 5.565,50 δολάρια ο τόνος, δηλαδή, σε νέα χαμηλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ από τις 16 Ιανουαρίου του νέου έτους, έχουν διολισθήσει σε ποσοστό 12%.