στην Τήνο ως αντίδραση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράλληλα, κατά των ανεμογεννητριών τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο του Νοτίου Πηλίου, ενώ κινητοποιήσεις πολιτών υπάρχουν και στη Λακωνία.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, σε κάθε περίπτωση αποτελούν μέρος της συζήτησης που έχει ανοίξει στην Ελλάδα. Η συζήτηση περί εναλλακτικών μορφών ενέργειας έχει ανοίξει στα νησιά και στο παρελθόν όχι πάντως με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά σήμερα η Σίφνος και η ενεργειακή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα. Στο έντυπο που εκδόθηκε από το εργαστήριο των Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΚΑΠΕ και της Electra Energy με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heinrich Boll Stiftung, με τίτλο «χτίζοντας ενεργειακές κοινότητες» επισημαίνεται πως «η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη μεπιλογή παραγωγής ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ υψηλό ηλιακό δυναμικό (π.χ. Κρήτη, Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου).»
Μιλώντας πριν λίγες ημέρες στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν θέλουμε να προχωρήσει πράγματι η αξιοποίηση των ΑΠΕ, στην οποία είμαστε σύμφωνοι αλλά με κάποιους όρους, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη, να ξεκαθαρίσει ότι πριν οριστικοποιηθεί το νέο χωροταξικό αναστέλλεται η όποια περαιτέρω ενέργεια για εγκατάσταση των μεγάλων αιολικών πάρκων, μέχρι να τελειώσει το χωροταξικό. Δεύτερον, στα ευαίσθητα συστήματα των μικρομεσαίων νησιών δεν χωράνε μεγάλα αιολικά πάρκα, παρά μόνον μικρά σε αριθμό και σε μέγεθος ανεμογεννητριών, σε περιοχές που θα ορίζει το χωροταξικό με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές».
Αξίζει να επισημανθεί πως στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης της τεχνολογίας του υδρογόνου. Η σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα «Fuel Cells and Hydrogen» κυκλοφόρησε ένα έγγραφο στο οποίο επισημαίνει πως τα νησιά και οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν ορισμένες ενεργειακές προκλήσεις λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών τους. Το υδρογόνο και οι συναφείς τεχνολογίες του έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τα νησιά στην αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια. Υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής σε μεγαλύτερα κοινοτικά νησιά, καθώς αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η εξάρτηση από την εισαγωγή καυσίμων, το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περιορισμοί όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας και τις διασυνδέσεις.