με τεθωρακισμένα και ισχυρίσθησαν ότι προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στους Σύρους. Οι εχθροπραξίες επεξετάθησαν στην Λαττάκεια και Χαμά, δυτικότερα του Ιντλίμπ. Οι Ρώσσοι υποστηρίζουν με αεροπορία το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσσαντ.
Εν τούτοις, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογκάν προειδοποίησε την Μόσχα να μην αναμιχθή στην αντιπαράθεση με τον Σύρο πρόεδρο και εδήλωσε ότι κατάσταση στα Τουρκοσυριακά σύνορα καθίσταται «ανεξέλεγκτη». Επισκεπτόμενος μάλιστα το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας εδήλωσε, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Ζελέμσκυ, ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας απ’ την Ρωσσία και ανησυχεί δια τους «Τατάρους της χερσονήσου, Τουρκικής καταγωγής» (*) (ΣΣ: μετά την … «Γαλάζια πατρίδα του»!)
Οι υπουργοί εξωτερικών Ρωσσίας και Τουρκίας Λαβρώφ και Τσαβούσογλου εμφανίσθησαν να υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός του 2017 στα Τουρκοσυριακά σύνορα, όπου συγκεντρώνεται μέγας αριθμός προσφύγων. Όμως η Μόσχα απέρριψε τις αιτιάσεις της Αγκύρας.
Όπως σε κάθε γάμο εκ συμφέροντος, το διαζύγιο δεν αργεί. Η Τουρκία έχει γεωπολιτικές φιλοδοξίες να ηγηθή του Ισλαμικού τόξου και οι Ρώσσοι να εδραίωσουν τις θέσεις των στην Μεσόγειο. Έτσι οι κύκλοι συμφερόντων αλληλο-επικαλύπτονται και δημιουργούν τριβές, από Συρίας μέχρις Λιβύης.
Όμως, αμφότερες οι χώρες παρουσιάζουν πολλές αδυναμίες. Η Ρωσία βλέπει με τρόμο την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, παρά τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Η Τουρκία υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό (12,15%) και αρνητικά επιτόκια που αποθαρρύνουν την αποταμίευση. Επίσης έχει σοβαρά προβλήματα με την Αμερική, όπου η κρατική Τουρκική Τράπεζα ΧΑΛΚΜΠΑΝΚ συνελλήφθη ξεπλένουσα Ιρανικά κεφάλαια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ άλλου επεξεργάζεται κυρώσεις κατά Τούρκων επισήμων, που ευθύνονται για πετρελαϊκές γεωτρήσεις στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα και για την παράκαμψη της απαγορεύσεως εξαγωγής όπλων στην Λιβύη.
Όσον χρόνον το πετρέλαιο υποχωρεί σε επίπεδα τιμών που αρμόζουν σε παγκόσμια, οικονομική ύφεση, λόγω και της πανδημίας του Κινεζικού ιού, τόσον οι… μεγαλοϊδεατισμοί των Ερντογκάν και Πούτιν θα απομακρύνονται από την πραγματικότητα. Για το καλό ή το κακό στην περιοχή μας.
(*) Τάταροι, μογγολικής καταγωγής, Μωαμεθανοί εγκατεστημένοι στο μέσον του ρού του Βόλγα και στην Κριμαία, ελθόντες στην Ρωσσία απετέλεσαν φοβεράς ορδάς και απέβησαν η «μάστιξ της Ασίας» με αρχηγόν τον Ταμερλάνο (1336-1405 μ Χ).