Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του την περασμένη Κυριακή στο Τελ Αβίβ συνιστούν αναμφισβήτητα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο αυτό προϋποθέτει την  πλήρη μεταστροφή της Αθήνας από την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα.

Η πολιτική του κατευνασμού και των ήρεμων νερών με την Τουρκία, που για πολλούς αποτελεί παράδοση ακόμη και απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, πρέπει να αλλάξει άρδην. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι αναλυτές που βλέπουν λόγω των συγκυριών πλέον μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να διεκδικήσει ρόλο στον νέο γεωστρατηγικό και ενεργειακό χάρτη που χαράζεται με τις ευλογίες της νέας διοίκησης Τραμπ.

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να σχηματίσουν ένα τρίγωνο, το οποίο θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ απώτερος στόχος είναι στο σχήμα αυτό να εισέλθουν και οι ΗΠΑ. Το σχήμα “3+1” με τη  είσοδο και των ΗΠΑ, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω των ενεργειακών κολοσσών Chevron και Exxon Mobil μπορεί να δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα σε Αθήνα και Λευκωσία όσον αφορά στην χάραξη των ενεργειακών διόδων που θα ενώνουν Δύση και Ανατολή. Πρώτο μεγάλο τεστ αποτελεί η τάχιστη επανέναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποκρούοντας αποφασιστικά  τις τουρκικές παρενοχλήσεις που στόχο έχουν να κλείσουν την Ελλάδα στα έξι ναυτικά μίλια και να επιβάλλουν την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Και οι συνθήκες ευνοούν την Αθήνα καθώς εικάζεται ότι έχει λάβει εγγυήσεις τόσο από το Ισραήλ -που έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει την απόκτηση F-35 από την Τουρκία- όσο και από την Γαλλία, που διεκδικεί ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Total να εξετάζει τις επιλογές της. Αυτά φυσικά δεν μπορούν να τα κάνουν οι άλλοι για εμάς. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο η Αθήνα καλείται να δείξει την μέγιστη  αποφασιστικότητα όσο και ετοιμότητα  προκειμένου Ουάσιγκτον και Παρίσι να  αντιληφθούν ότι συναναστρέφονται έναν σοβαρό παίκτη που έχει στρατηγικό βάθος και  διάθεση να υλοποιήσει έργα όπως το καλώδιο αλλά και τον EastMed που φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο. Χωρίς καθυστερήσεις. Και με την πρόσκληση κι άλλων σημαντικών παικτών και συμμάχων της  Δύσης, όπως είναι η Αίγυπτος. Τα πλεονέκτημα για την Αθήνα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να ανακόψουν τους εμπορικούς διαδρόμους της Κίνας προς την Ευρώπη και πλέον στρέφονται στην Ινδία ως το αντίπαλο δέος. Και αυτό συνιστά ταυτόχρονα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Αθήνα καθώς σε περίπτωση που δεν δείξει την δέουσα  αποφασιστικότητα, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται να στραφεί αλλού..

Είναι αλήθεια πάντως ότι ο δρόμος για την Αθήνα  δεν θα είναι εύκολος. Ήδη η Τουρκία αντέδρασε σφόδρα στην συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου, που σημειωτέον και όχι τυχαίως πραγματοποιήθηκε πριν τις συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο που έχουν αναβληθεί για ακόμη μια φορά. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ κατηγόρησε την Ελλάδα για φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία. «Φοβούμενη την Τουρκία, η γείτονας πήγε στην πόρτα του γενοκτόνου! Τα βρήκαν στο ότι δεν θα πρέπει να πουληθούν τα F-35», ήταν ο τίτλος της τουρκικής φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Star. Χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «Χασάπη της Γάζας”,  κατηγορώντας τον Μητσοτάκη για συμμαχία με το Ισραήλ «που σφαγιάζει χιλιάδες Παλαιστίνιους».

Λίγο νωρίτερα ο Ερντογάν είχε επιτεθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Ισραήλ. Κατά  τη διάρκεια ομιλίας του μετά την προσευχή για τη λήξη του Ραμαζανιού,  ο Τούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε ο Θεός “ να καταστρέψει, να διαλύσει το Σιωνιστικό Ισραήλ”. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε αφορμή για μια πρωτοφανή ανταλλαγή ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές με βαριές εκφράσεις. «Ο δικτάτορας Ερντογάν αποκάλυψε το αντισημιτικό του πρόσωπο. Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος για την περιοχή, αλλά και για τον ίδιο του τον λαό, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα το καταλάβουν αυτό όσο γίνεται νωρίτερα», απάντησε αμέσως  ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Η απάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε την άμεση ανταπάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι επιταχύνει τις γενοκτονίες στη Γάζα. Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε εκ νέου δικτάτορα τον Ερντογάν, επικαλούμενο και την Κύπρο.  «Όλοι γνωρίζουν τι έχει κάνει ο Ερντογάν σε έθνη και λαούς στην περιοχή, από την Κύπρο μέχρι τη Συρία. Όλοι βλέπουν τι κάνει στον ίδιο του τον λαό (και στον Πίκατσου). Και όλοι ακούνε τι θέλει να κάνει στο εβραϊκό κράτος. Το αληθινό του πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, δείχνοντας ότι αυτή η αντιπαράθεση  Τελ Αβίβ-Άγκυρας δεν θα τελειώσει σύντομα. Από την στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν πιέζεται ασφυκτικά στο εσωτερικό τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από την σύλληψη Ιμάμογλου, ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσει...

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr