Οι Γερμανοί ...Ξανάρχονται, Αυτή τη Φορά για την Ενέργεια - Πού Εστιάζεται το Ενδιαφέρον των Γερμανικών Ενεργειακών Ομίλων

Οι Γερμανοί ...Ξανάρχονται, Αυτή τη Φορά για την Ενέργεια - Πού Εστιάζεται το Ενδιαφέρον των Γερμανικών Ενεργειακών Ομίλων
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 5 Φεβρουαρίου 2020 - 18:28

Iσχυρό δέλεαρ για τους μεγάλους γερμανικούς ενεργειακούς ομίλους αποτελούν οι ευκαιρίες που προσφέρει όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, με το ενδιαφέρον τους να αναμένεται να εκδηλωθεί στη διάρκεια του ελληνο-γερμανικού φόρουμ του Βερολίνου, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου

με την συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της  καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ. Το φόρουμ αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών, τον περασμένο Αύγουστο, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, όταν και είχε τεθεί για πρώτη φορά στο διάλογο, το ζήτημα της "πράσινης ατζέντας" και η διμερής συνεργασία για "πράσινες" επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια του επερχόμενου φόρουμ, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να δει στην πράξη το μέγεθος του ενδιαφέροντος των Γερμάνων για την εγχώρια αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών από το εξωτερικό, που θα συμβάλουν για να υλοποιηθεί το ελληνικό Green Deal, αλλά και το φιλόδοξο νέο ΕΣΕΚ, συνολικού ύψους 44 δισ. ευρώ έως το 2030.

Μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να συμμετάσχουν στο φόρουμ της 9ης Μαρτίου, συγκαταλέγονται η RWE, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η Ε.ΟN που ενδιαφέρεται για τον ΔΕΔΔΗΕ, η Εnercon για τα αιολικά και τις ανεμογεννήτριες όπως η Enercon, αλλά και για συμπράξεις με ελληνικούς ομίλους, όπως οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και απο κοινού με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των δύο χωρών. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην οργάνωση των συναντήσεων, εκ παραλλήλου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ0, ενώ λέγεται ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Κ.Μητσοτάκης, κάνοντας ανάλογες παρεμβάσεις.

Το γερμανικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας έχει εκδηλωθεί εσχάτως και κατ΄ επανάληψη. Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, για παράδειγμα, οι Γερμανοί διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές μιας εταιρείας που διαχειρίζεται ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, που χρήζει εκσυγχρονισμού, αλλά πρωτίστως, προσφέρει μια εξαιρετική δυνατότητα: τα 239.000 χιλιόμετρα καλωδίων που μπορούν να φιλοξενήσουν  οπτικές ίνες.

Επίσης, η RWE εστιάζει το ενδιαφέρον της στην διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και έχει εκδηλώσει πρόθεση να επενδύσει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αλλά και να παράσχει τεχνογνωσία σε ζητήματα απανθρακοποίησης, μέσω καθαρών τεχνολογιών.

Την χρονική περίοδο 2012- 2018, η RWE μείωσε κατά 60 εκατ. τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ήτοι, ποσοστό 30%,  ή ποσότητα που ισοδυναμεί με το CO2 που εκπέμπεται από 30 εκατ. αυτοκίνητα το χρόνο. ετησίως.

Μεταξύ άλλων, η RWE ενδιαφέρεται και την Πτολεμαΐδα 5, καθώς η νέα μονάδα της ΔΕΗ θα πάψει να καίει λιγνίτη το 2028, με τη διοίκηση της Επιχείρησης να λεχει εκφράσει τη δέσμευσή της να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και το εργοστάσιο να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του με διαφορετικό καύσιμο.