Το Υπουργείο Ενέργειας των Η.Π.Α. προανήγγειλε την χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει την πρόοδο των τεχνολογιών των Γεωθερμικών Συστημάτων, ενώ την ίδια ώρα έρευνα του εθνικού εργαστηρίου "Oak Ridge" ανέπτυξε μια τεχνολογία αποθήκευσης της γεωθερμίας. Πρόσφατη έρευνα της GeoVision έδειξε ότι στις ΗΠΑ είναι εφικτός ο στόχος να φθάσει το γεωθερμικό δυναμικό τα 60 GW 

μέχρι το 2050. Ειδικότερα τα ευρήματα δείχνουν ότι η παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 26 φορές μέχρι το 2050. Εκτός από την περιγραφή των ευκαιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάλυση GeoVision δείχνει επίσης πώς μπορεί να βελτιωθεί η γεωθερμική  ενέργεια θέρμανσης και ψύξης για τους Αμερικανούς οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές μέσω τεχνολογιών άμεσης χρήσης και αντλιών θερμότητας.

Τα δεδομένα αυτά δημιούργησαν αισιοδοξία στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, με τον υπουργό Dan Brouillette να δηλώνει πως «υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία για να γίνει η γεωθερμία ένα ουσιαστικό κομμάτι του ενεργειακού μίγματος της Αμερικής». Αναφερόμενος στην χορήγηση 25 εκατ. δολ. για έρευνα στη γεωθερμία τόνισε πως «η εργασία που θα πραγματοποιηθεί με αυτή την επένδυση θα αποτελέσει βασικό μέρος της στρατηγικής μας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση σε καθαρή, αξιόπιστη και προσιτή γεωθερμική ενέργεια».

Την ίδια ώρα το Εθνικό Εργαστήριο "Oak Ridge" αποκάλυψε ένα νέο τρόπο για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση στα σπίτια με τη χρήση της γεωθερμίας. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου έχουν αναπτύξει πρωτότυπες γεωθερμικές "μπαταρίες" οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν την θερμική ενέργεια της γης για την παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού. Η καινοτομία σύμφωνα με τους ίδιους έγκειται στο γεγονός πως σε αντίθεση με τις συσκευές φυσικού αερίου ή πετρελαίου, δεν υπάρχουν εκπομπές και δεν υπάρχουν οικιακοί ρύποι όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.Η γεωθερμική μπαταρία είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί δεξαμενές νερού, τη θερμότητα του περιβάλλοντος της γης και τις αντλίες θερμότητας με σκοπό τη θέρμανση ή την ψύξη του σπιτιού. Η γεωθερμική μπαταρία μπορεί να λειτουργεί με υψηλή απόδοση ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Αξίζει  να σημειωθεί πως η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το γεωθερμικό δυναμικό των ΗΠΑ αγγίζει σύμφωνα με στοιχεία της Διαχείρισης ενεργειακών πληροφοριών τα 2,5 GW και αναμένει ότι με τις τρεις νέες γεωθερμικές μονάδες θα αυξηθεί κατά 115 MW εντ ός του  έτους. Σχεδόν όλη η γεωθερμική ικανότητα των Η.Π.Α. βρίσκεται στην Καλιφόρνια και τη Νεβάδα.