Ο επενδυτικος οίκος Roth Capital Partners προειδοποίησε, σε έκθεσή του, ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών ενδέχεται να κινηθούν έντονα ανοδικά, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξαιτίας των επιπτώσεων της επιδημίας κορωναϊού, καθώς οι εξελίξεις στην Κίνα έχουν επιφέρει ελλείψεις εξαρτημάτων. Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται ότι η αργία της πρωτοχρονιάς επεκτάθηκε έως την Κυριακή, σε οκτώ επαρχίες της ασιατικής χώρας, 

δηλαδή, εκεί όπου έχει εντοπιστεί η εστία του ιού, ανάμεσά τους οι Τζιανγκσού, Ζεζιάνγκ, Γουανγκντόνγκ και Ανχούι, όπου λειτουργούν βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών.

"Οι εταιρείες που μας απάντησαν σχετικά με τον κορωνοϊό, μας ενημέρωσαν ότι συνέχισαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μας ανέφεραν, επίσης, ότι διαταγή παύσης εργασίας μπορεί να μην εφαρμοστεί στις εταιρείες αυτού του κλάδου. Θεωρούμε πως οι περισσότερες εγκαταστάσεις λειτουργούν, αν και όχι με πλήρη εργατική δύναμη", σχολίασε η RCP.

Σύμφωνα με το PV-Magazine, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι μεταφορές έχουν διαταραχθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές επηρεάζοντας την παραγωγή, τη στιγμή που θεωρείται πιθανή η παράταση της αργίας για περισσότερες ημέρες. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι μεγάλων κινεζικών παραγωγών φ/β ανέφεραν ότι τα εργοστάσιά τους λειτουργούν σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς και δεν αναμένουν ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά τους, οι ενεργειακές αρχές της χώρας προειδοποίησαν για την απειλή που υφίσταται ο κλάδος, ενώ ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών παρότρυνε την κυβέρνηση να αναβάλει τις προθεσμίες σύνδεσης για όλα τα μεγάλα έργα ώστε αυτά να μην απωλέσουν τις επιδοτήσεις τους.

Ο σύνδεσμος αναμένει συνέχιση της κατάστασης έως και τα μέσα του έτους που διανύουμε. Παράλληλα κυκλοφορούν φήμες για πιθανή ενίσχυση του κλάδου από την κυβέρνηση, κατά το β' εξάμηνο, δίχως, όμως, να έχουν επιβεβαιωθεί. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του συνδέσμου, Λίου Γιγιάνγκ, στο Bloomberg, ζητήθηκε να υπάρξει στήριξη από το Πεκίνο, πιθανώς με τη μορφή άτοκων δανείων για τους κατασκευαστές, πέραν της παράτασης των προθεσμιών.

Αναλυτές του Bloomberg εικάζουν, τέλος, πως οι επιπτώσεις της επιδημίας δεν αναμένεται να είναι τόσο έντονες εκτός Κίνας

"