Η Qatar Gas ανακοίνωσε την υπογραφή μιας νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Shell για εξαγωγή ενός εκατομμυρίου τόνων LNG στο Κουβέιτ που ξεκινά φέτος. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 15 έτη. Το φυσικό αέριο θα εξαχθεί από το έργο Qatargas Four,

μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του Qatar Petroleum, η οποία κατέχει το 70% της, και της Shell, η οποία κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μακροπρόθεσμη συμφωνία πώλησης και αγοράς μεταξύ του Qatar Petroleum και της Kuwait Petroleum Corporation στις αρχές του τρέχοντος έτους για την προμήθεια έως και τριών εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου αερίου ετησίως στο Κουβέιτ για περίοδο 15 ετών.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο και ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του LNG σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αύξηση 64% σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο παραγωγής των 77 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Παγκόσμιες συμφωνίες

Κατά τους τελευταίους μήνες, η Qatargas έχει σημειώσει πολλά επιτεύγματα όσον αφορά την εξαγωγή φυσικού αερίου.

Ήδη αυτό τον μήνα στον ινδικό τερματικό σταθμό του Mondra παρέχεται λειτουργική αποστολή LNG, ενώ τον προηγούμενο μήνα άρχισαν οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στο δεξαμενόπλοιο QFLEX και στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG και επιστρέφονται ως "Summit LNG" στο Μπαγκλαντές.

Την προηγούμενη χρονιά, τον Δεκέμβριο του 2019, η Qatargas άρχισε την παράδοση LNG 2000 στην Ινδία, ενώ πιο πριν τον Σεπτέμβριο άρχισαν οι πρώτες παραδόσεις αερίου σε δεξαμενόπλοιο Q-Flex προς Petrobangla.