Περισσότεροι από 1 εκατ. οι Πελάτες των Ιδιωτών Παρόχων Ηλεκτρισμού - Η ΔΕΗ Παραμένει, όμως, Κυρίαρχη

Περισσότεροι από 1 εκατ. οι Πελάτες των Ιδιωτών Παρόχων Ηλεκτρισμού - Η ΔΕΗ Παραμένει, όμως, Κυρίαρχη
energia.gr
Παρ, 14 Φεβρουαρίου 2020 - 18:02

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φύγει από τη ΔΕΗ και έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας με ιδιώτες παρόχους. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, μεν, σε απόλυτους όρους, όμως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτός δεν αντιστοιχεί και σε αριθμό μετρητών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν, οι ιδιώτες πάροχοι

εκτός της σημαντικής διείσδυσής τους στη μέση τάση, φαίνεται να αναπτύσσουν και δυναμική προσέλκυσης πελατών στη χαμηλή τάση, με αποτέλεσμα, οι περίπου 20 ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αθροίζουν περί τους 1,1 εκατ. πελάτες, με τη συντριπτική πλειοψηφία του μεριδίου αυτού, να ελέγχουν δέκα εταιρίες, εκ των οποίων οι τρείς διαθέτουν δικές τους θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Σε αριθμό μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ιδιώτες προμηθευτές αντιπροσωπεύουν, σήμερα, περίπου το 16% του συνόλου των 7.570.000 μετρητών, ενώ σε 140.000 ανέρχονται οι πελάτες της καθολικής υπηρεσίας, πράγμα που σημαίνει ότιη Δημόσια Επιχείρηση παραμένει κυρίαρχη δύναμη στην αγορά με 6.360.000 μετρητές.

Εν τούτοις, τα στοιχεία που ερπεξεργάζεται το Χρηματιστήριο Ενέργειας δίνουν μιαν εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς, καθώς αυτά αφορούν στα φορτία κατανάλωσης. Τα τελευταία δεδομένα του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές κατέχουν μερίδιο της τάξης του 29- 30% και η ΔΕΗ σχεδόν το 72%!

Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός εντείνεται και είναι ενδεικτικό ότι το 2019, οι μετακινήσεις πελατών από εταιρεία σε εταιρεία σχεδόν διπλασιάστηκαν, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στους 627.000, όταν ένα έτος νωρίτερα, ήταν 338.000. Μάλιστα, τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, αφού δείχνουν ότι κατά το α' εξάμηνο του 2019 οι μετακινήσεις ανήλθαν σε 226.779. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι το β' εξάμηνο του περασμένου έτους ο αριθμός των μετακινήσεων τριπλασιάστηκε.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν τη μαζική φυγή πρώην πελατών της ΔΕΗ, με τις αυξήσεις των τιμολογίων της. Όμως, πηγές της Χαλκονδύλη υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός των διαρροών πελατών της Επιχείρησης ανακόπηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, τονίζοντας ότι παρατηρήθηκε και μια δειλή τάση επιστροφών.