Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει πως για πρώτη φορά μετά 10 και πλέον χρόνια, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση για αργό. Την ίδια στιγμή, όμως, μεγάλες ενεργειακές αναγκάζονται να διαγράψουν περιουσιακά στοιχεία τους καθώς έχει περιοριστεί η ζήτηση για φυσικό αέριο. Η μείωση της ζήτησης πάντως συμπίπτει με το πλεόνασμα που υπάρχει στην παγκόσμια αγορά, καθώς οι ΗΠΑ παράγουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες ενώ εξάγουν μεγάλο όγκο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η ζήτηση για αργό θα μειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 435.000 βαρέλια την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το περασμένο έτος και ειδικότερα τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ο ΙΕΑ εκτιμά πως η μειωμένη κατανάλωση περιόρισε την αύξηση της ζήτησης στα 885.000 βαρέλια την ημέρα. Σημειωτέον ότι η πτώση της ζήτησης από την Κίνα εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» τον περασμένο μήνα. Εν αναμονή, πάντως, νέας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και στη Ρωσία, οι τιμές ανέκαμψαν χθες, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στα 51,21 δολάρια το βαρέλι και το Brent γύρω στα 55,73 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική εταιρεία Centrica είναι η πρώτη ενεργειακή που διαγράφει περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρώπη, αφού το πλεόνασμα φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά έχει συμπιέσει τις χρηματιστηριακές αξίες των ενεργειακών σε Ευρώπη και Αμερική. Διαγράφει συγκεκριμένα 1,4 δισ. δολάρια από τις επιχειρήσεις της εκμετάλλευσης και παραγωγής φυσικού αερίου, καθώς και το μερίδιό της σε μονάδα πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία. Η εν λόγω εταιρεία εκποιεί, άλλωστε, την εταιρεία Spiriti Energy, που δραστηριοποιείται στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και το μερίδιό της στις μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Electricite de France που ανέρχεται στο 20%. Στις διαγραφές αξίας συμπεριλαμβάνεται, πάντως, το κόστος της αναδιάρθρωσης, ύψους 465 εκατ. δολαρίων. Εχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα οι μεγάλες πετρελαϊκές όπως οι Royal Dutch Shell και Chevron Corp, καθώς έχουν υποχωρήσει οι τιμές του καυσίμων και στην Ευρώπη βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.