Οι Τεχνολογικές Εξελίξεις Καθορίζουν την Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών- Ο Κλάδος Διανύει Περίοδο Ισχυρής Ανάπτυξης

Οι Τεχνολογικές Εξελίξεις Καθορίζουν την Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών- Ο Κλάδος Διανύει Περίοδο Ισχυρής Ανάπτυξης
energia.gr
Παρ, 21 Φεβρουαρίου 2020 - 15:25

Περαιτέρω μείωση στις τιμές των φωτοβολταϊκών τα αμέσως επόμενα χρόνια διαβλέπουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές του κλάδου, με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές να συμβάλουν καθοριστικά στην αναμόρφωση της αγοράς. Αυτό είναι το συμπέρασμα των όσων τόνισαν κατά την πρόσφατη ημερίδα του ΣΕΦ, αναφορικά με 

τις τεχνολογικές εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά, πέντε εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστών, όπως, οι κ.κ. Θανάσης Σακκάς της Aleo Solar, Δημήτρης Βαρλάμης της Jinkosolar, Φραγκίσκος Βαλαβάνης της RECOM, Simon Betka της Sharp και Στέλιος Αντέλλης της Suntech. Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά είναι η φθηνότερη, και κυρίως χωρίς επιδοτήσεις. Οι τεχνολογικές ενσωματώσεις, που βρίσκονται σε συνεχή πρόοδο, επιδρούν με μόνιμο τρόπο στην περαιτέρω μείωση του κόστους. Όπως υποστήριξαν στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές, η πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων με διάρκεια ζωής 25 χρόνια, συνιστά μια ώριμη επιλογή και καθιστά ιδιαιτέρως χαμηλό το σταθμισμένο κόστος ενέργειας (LCOE).

Από τεχνολογικής πλευράς, η επόμενη μέρα περιλαμβάνει μονοκρυσταλλικά πάνελ, αυξημένο μέγεθος κυψελών και ισχύς στα 500 βαττ ανά πάνελ. Τέτοιες τεχνολογικές βελτιώσεις επιτρέπουν την καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης έκτασης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, μειώνοντας περαιτέρω το λειτουργικό κόστος του πάρκου.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταχύτητα των τεχνολογικών, και όχι μόνο, αλλαγών στον κλάδο, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Σακκάς, οι εξελίξεις είναι ταχείες, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει ήδη καταγράψει τρεις κύκλους ζωής την τελευταία 15ετία, όταν οι άλλοι κλάδοι τις ενσωματώνουν σε βάθος 50ετίας. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι το γεγονός ότι τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών, δραστηριοποιούνται μονίμως σε εφαρμογές που επιτρέπουν περαιτέρω μείωση του κόστους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα υψηλότερους δείκτες απόδοσης.  

Σίγουρα, όπως εκτίμησαν οι ομιλητές, δεν πρόκειται για μια αέναη διαδικασία, καθώς, είναι ορατά, ήδη, ορισμένες ενδείξεις ωρίμανσης της αγοράς, αν και υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη έως ότου επέλθει μια κάποια ισορροπία στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το σημείο όπου θα δούμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα σταματήσει κάπου. Η αγορά παραμένει πεινασμένη για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και για καλύτερες αποδόσεις. Για τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε δει αυτά που είναι να δούμε», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.  

Εν τούτοις, δεν ήταν τυχαία η παρατήρηση των ομιλητών ότι "ο βασικός ανταγωνιστής του solar είναι ένα άλλο solar μετά από λίγα χρόνια", θέλοντας να δείξουν ότι το βασικό πεδίο του ανταγωνισμού είναι το πεδίο της τεχνολογίας και όχι τόσο ο κλαδικός ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως ανέφεραν, που τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των εταιρειών καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και τις προτεραιότητές τους, κατά τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς.

Όσον αφορά στην τροχιά που μέλλουν να ακολουθήσουν οι τιμές τα επόμενα 2-3 χρόνια, οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμισαν πως θα συνεχιστεί η πτωτική τάση τους, δίχως όμως να αναμένονται μεγάλες αποκλίσεις και αυξομειώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή θα δοθεί στις κυψέλες, καθώς αυτό αποτελεί έναν εκ των βασικών παραγόντων για μείωση της τιμής, δεδομένου ότι στα υπόλοιπα υλικά (αλουμίνιο κλπ) οι τιμές καθορίζονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Βέβαια η όποια μεταβολή προς τα κάτω των τιμών δεν πρόκειται να έχει την δυναμική των προηγούμενων χρόνων, καθώς, «αν σήμερα είμαστε στο 93% σε σχέση με 10 χρόνια πριν, είναι ανεδαφικό να πούμε ότι σε 10 χρόνια θα έχει καταγραφεί πρόσθετη ίδια μείωση». Ταυτόχρονα η προώθηση μεγάλης κλίμακας έργων θα επιδράσει συνολικά στο κόστος.