Το Mεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Πλανήτη Προφανώς θα Γίνει στην Πτολεμαΐδα…

Το Mεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Πλανήτη Προφανώς θα Γίνει στην Πτολεμαΐδα…
Tου Απόστολου Μιχόπουλου*
Δευ, 24 Φεβρουαρίου 2020 - 10:41

Κύμα γέλωτος θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει σε όλη την Εορδαία οι εξαγγελίες περί κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου 2200 MW. Για να καταλάβουμε πόσο είναι τα 2200 MW, σε λιγνιτική ισχύ αντιστοιχούν σε όλον τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (1600MW) και 2 μονάδες του ΑΗΣ καρδιάς (600 MW). Σε φυσικό αέριο όλες οι μονάδες στην Ελλάδα έχουν εγκατεστημένη

 ισχύ 3000MW, δηλαδή το πάρκο αυτό θα έχει ικανότητα παραγωγής, ανάλογα με τον καιρό, του 70% όλων(!!!) των μονάδων φυσικού αερίου. Για όσους δεν έχει σκάσει το χειλάκι τους ακόμη συνεχίζω, το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom στο Akkuyu  της Τουρκίας θα έχει 4 υπερσύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες VVER, από 1200 MW ο καθένας και το πάρκο μας θα μπορεί, ανάλογα με τον καιρό βέβαια, να παράξει ηλεκτρική ενέργεια όσο 2(σχεδόν!!!) πυρηνικοί  αντιδραστήρες που δουλεύουν στο φουλ. Ας δούμε όμως τι έχει κάνει ο υπόλοιπος πλανήτης επάνω στο θέμα των φωτοβολταικών. Το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου βρίσκεται στην Κίνα (Tengger Desert Solar Park) μπορεί να παράξει 1547 MW και καταλαμβάνει 43 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό  πάρκο στον κόσμο βρίσκεται στην Ινδία1 (Pavagada Solar Park) μπορεί να παράξει 1850 MW και καταλαμβάνει 53 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ΔΕΗ και το Ελληνικό κράτος επειδή ούτε τίποτε μπατίρηδες είναι, ούτε τίποτε ψιλικατζήδες θα φτιάξουν στην Πτολεμαΐδα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου και θα μπούμε στην κορυφή μιας λίστας όπου βρίσκονται χώρες (και οικονομίες) όπως Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, ΗΑΕ και Μεξικό. Η πόλη της Πτολεμαΐδας έχει έκταση 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα οπότε με έναν grosso modo υπολογισμό το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον όσο 20 Πτολεμαΐδες. Δυστυχώς όμως αυτή η πρωτιά δεν θα κρατήσει για πολύ, η Γερμανία που θα λάβει κονδύλια 44 δις€2 για τη δική της δίκαιη μετάβαση φαντάζομαι θα κάνει κάτι μεγαλύτερο….

ΥΓ1: Πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στο Φ/Β πάρκο σίγουρα θα προκύψουν , ένας θα κουβαλάει τα καθαριστικά, ένας θα ψεκάζει, ένας θα καθαρίζει, τρείς βάρδιες θα υπάρχουν….. Και το χαρτί κουζίνας που θα χρησιμοποιείται για καθάρισμα μπορούν να το δίνουν μετά στην Πτολεμαΐδα V που θα καίει και βιομάζα….

ΥΓ2:Στο Ελληνικό (που σαν έργο είναι υποπολλαπλάσιο της απολιγνιτοποίησης όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι) μέσα στο 2019 θα έμπαιναν μπουλντόζες και μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε μεσινέζα για να κόψει τα χόρτα….

ΥΓ3: Καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε απολιγνιτοποιήσει επιτυχώς την περιοχή μας ούτε το 2023 ούτε το 2063, είναι απλά πάνω από τις δυνάμεις μας….

1:https://www.saurenergy.com/solar-energy-news/karnatakas-pavagada-reaches-1850-mw-milestone-with-100mw-avaada-commissioning

2:https://www.ft.com/content/0e26b798-3848-11ea-a6d3-9a26f8c3cba4

* Ο Απόστολος Μιχόπουλος είναι χημικός με μεταπτυχιακό στις αναλυτικές τεχνικές χημείας

(Από το e-ptolemeos.gr)