Η Συνεχιζόμενη Τραγωδία του Καστελόριζου – Είναι ό,τι πιο Πολύτιμο Διαθέτουμε

Η Συνεχιζόμενη Τραγωδία του Καστελόριζου – Είναι ό,τι πιο Πολύτιμο Διαθέτουμε
Του Θεόδωρου Καρυώτη
Τετ, 26 Φεβρουαρίου 2020 - 15:23

Με αφορμή μια παρέμβαση του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, κατά την οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει μια μαξιμαλιστική θέση σε όλα της τα ζητήματα, όπως το ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, ότι μπορεί να έχει 12νμ παντού και εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της, ο Θεόδωρος Καρυώτης θίγει 

για άλλη μια φορά, σε άρθρο του, το καίριο ζήτημα του Καστελόριζου. Ο παρακάτω χάρτης μου έδωσε την αφορμή να γράψω για ένατη φορά, τα τελευταία 38 χρόνια, για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, που ανήκει σε μια τηλεοπτική σειρά που ασχολείται με γεωπολιτικές εξελίξεις, εμφανίστηκε αυτός ο χάρτης που έχει εξαφανίσει για άλλη μια φορά το Καστελόριζο, την Ρω και την Στρογγύλη!

Έγραψα για πρώτη φορά για την αξία του Καστελόριζου το 1985, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Τότε, ακόμα και οι ελληνικοί χάρτες δεν ανέφεραν το σύμπλεγμα του Καστελόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη). Τώρα όλοι ομνύουν στην αξία του, αλλά πολλοί δεν αντιλαμβάνονται γιατί είναι τόσο σημαντικό νησί για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κύριος λόγος είναι ότι το σύμπλεγμα αυτών των νησιών δίνει την δυνατότητα, βάσει της UNCLOS του 1982, στην ΑΟΖ της Ελλάδας να εφάπτεται της ΑΟΖ της Κύπρου.

Παρακολουθώντας, σχεδόν για τέσσερις δεκαετίες, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποφάσισα να γράψω άλλη μια φορά για το πιο κρίσιμο οικόπεδο της πατρίδας μας.

Διαβάστε το άρθρο του κ. Καρυώτη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://hellasjournal.com/2020/02/i-sinechizomeni-tragodia-tou-kastelorizou-ine-oti-pio-politimo-diathetoume/