Το φυσικό αέριο αναμένεται να καλύψει το «κενό» στις περιοχές της χώρας όπου αναμένεται να σβήσουν σταδιακά τα φουγάρα των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023. «Η απολιγνιτοποίηση των περιοχών των οποίων η οικονομία εξαρτάται από την εξόρυξη λιγνίτη, καθιστά επιτακτική την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις περιοχές αυτές και για το λόγο αυτό θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης», ανέφερε προ ημερών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση. 

Μάλιστα, ο κ. Θωμάς δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κενό σχετικά με την τηλεθέρμανση μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, καθώς όπως υποστήριξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα θέρμανσης των περιοχών με άλλους τρόπους. «Το ΥΠΕΝ ενθάρρυνε τη νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ (σ.σ. τη θυγατρική της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στην περιφέρεια της χώρας, εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) να

προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των Δικτύων Φυσικού Αερίου στα νέα δεδομένα τα οποία δημιουργεί η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Έτσι, το νέο business plan της εταιρείας που κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς έγκριση και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Φεβρουάριο προβλέπει την επέκταση του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις ενεργειακές περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης, του Αμύνταιου και της Πτολεμαΐδας», ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, «αφού ενημερωθούν για τη σχέση κόστους - οφέλους της κάθε επιλογής, θα κληθούν να επιλέξουν είτε την τηλεθέρμανση είτε τη λύση του Φυσικού Αερίου».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, επανέλαβε τις προθέσεις της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές, η επιχείρηση είναι πρόθυμη να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία των περιοχών με θερμική ενέργεια.

Σύμφωνα πάντως με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2020-2024, η εταιρεία σχεδιάζει να καλύψει το κενό για όσο διάστημα χρειαστεί μετά το 2023. Ειδικότερα, για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης (Δήμος Εορδαίας -Πτολεμαΐδας και Δήμος Κοζάνης) και Φλώρινας (Δήμος Φλώρινας και Δήμος Αμυνταίου) έως το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη νέου δικτύου διανομής αερίου 85,5 χλμ. μέσης πίεσης και 70 χλμ. χαμηλής πίεσης.

Στα συγκεκριμένα δίκτυα εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 234 οικιακοί, 106 εμπορικοί και τρεις βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 2.446 MWh για τους οικιακούς, 6.375 MWh για τους εμπορικούς και 668.000 MWh για τους βιομηχανικούς τελικούς πελάτες. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 25.129.348 ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο business plan, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα , σε συνέχεια της ένταξης στο «Πρόγραμμα ΕΣΦΑ 2020-2029» του ΔΕΣΦΑ του σημείου εξόδου στη θέση Περδίκκα και αναφορικά με τις πόλεις Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο και Φλώρινα, η ΔΕΔΑ βρίσκεται στο στάδιο των τελικών διαβουλεύσεων με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου, σε πρώτη φάση, να εκπονηθούν οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες.  Στη συνέχεια θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες βασικού σχεδιασμού των δικτύων για την τροφοδότηση των μονάδων τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμύνταιου – εξαιρείται η Φλώρινα στην οποία θα αναπτυχθεί δίκτυο διανομής στον αστικό ιστό της πόλης. Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.