Σχέδιο Προστασίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας από την Κομισιόν με την Επιβολή Φόρου Άνθρακα στις Εισαγωγές

Σχέδιο Προστασίας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας από την Κομισιόν με την Επιβολή Φόρου Άνθρακα στις Εισαγωγές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 2 Μαρτίου 2020 - 10:10

Πέπλο προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των ανταγωνιστών της που δραστηριοιούνται σε ένα σαφώς λιγότερο αυστηρό πλαίσιο πολιτικών για την αλλαγή του κλίματος ετοιμάζεται να απλώσει η Ε.Ε., μέσω της επιβολής, και άμεσα, ενός φόρου στον άνθρακα, αποκάλυψε ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα, 

η Επιτροπή φέρεται να σχεδιάζει την εφαρμογή ενός μηχανισμού για την επιβολή ορίου άνθρακα, το 2021, με την Ισπανία, να ζητά όμως, την επίσπευση της προώθησης της πρότασης για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Στην Επιτροπή θα πιέσουμε περισσότερο ώστε να θεσμοθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων Υπουργών Βιομηχανίας. Πρόσθεσε δε, ότι πρόκειται για ένα «δίκαιο και κατάλληλο μέτρο», που κατατείνει στη στήριξη των εταιρειών που συμβάλουν ενεργά στην απανθρακοποίηση.

Η παρότρυνση των Ισπανών, όπως μεταφέρθηκε από την αρμόδια Υπουργό της χώρας, Ρέγιες Μαρότο, συνοδευόταν από την επεξήγηση ότι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχει ήδη πληγεί από το αμφιλεγόμενο «carbon Leakage», ήτοι, τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα από τη μετεγκατάσταση μιας σειράς βιομηχανιών σε χώρες όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί περιορισμοί για τους ρύπους.

Όπως διαρρέται από τις Βρυξέλες, μέσω του μηχανισμού αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει πρόσθετο κόστος στις εισαγωγές με βάση τις εκπομπές άνθρακα, που συνδέονται με τα εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα, με σκοπό να δημιουργήσει ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού, που θα προάσπιζαν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και θα παρείχαν κίνητρα στις επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. ώστε να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές.

Το πόσο γρήγορα τρέχουν οι εξελίξεις αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ο «κλιματικός νόμος» από την Κομισιόν, που θα καθιστά δεσμευτικό στόχο για όλα τα κράτη -μέλη το μηδενισμό των εκπομπών CO2 έως το 2050.

Η μόνη χώρα που εξακολουθεί να αρνείται να υποστηρίξει τα νέα μέτρα είναι η Πολωνία, με την Βαρσοβία να πιέζει να της δοθούν διαβεβαιώσεις ότι οι χώρες που τελούν σε φάση απανθρακοποίησης, θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς.. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε εικασία για το πώς θα μοιραστούν οι πόροι, καθώς και ο ακριβής όγκος τους, κάτι που συνδέεται απευθείας με την κατανομή των κονδυλίων του Green Deal, την ώρα που διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, θεωρείται παρακινδυνεύμενη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και αφορούν στα χρόνια μετά το 2021, μ όριο το 2030.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μετεγκατάστασης των βιομηχανιών, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγής που συνεπάγεται η ενσωμάτωση του κόστους CO2, αλλά και να διασφαλίσουν ότι ο σκοπός του μηχανισμού εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου παραμένει η μείωση των ρύπων και η παροχή κινήτρων για την αναστολή της λειτουργίας των ανθρακικών μονάδων.

Όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, οι επιλέξιμοι τομείς περιορίζονται σε 8, από 14 σήμερα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η παραγωγή αλουμινίου, βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων.