ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι Δεσμεύονται να Προστατεύσουν τις Θέσεις Εργασίας στον Πράσινο Τομέα

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι Δεσμεύονται να Προστατεύσουν τις Θέσεις Εργασίας στον Πράσινο Τομέα
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τρι, 6 Αυγούστου 2024 - 17:28

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι γνωστό πως η πιθανότητα μίας δεύτερης θητείας Τραμπ έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους πράσινους τομείς της οικονομίας. Εξάλλου, ο Τραμπ έχει δηλώσει απερίφραστα την αντιπάθειά του προς οτιδήποτε συνδέεται με την πράσινη μετάβαση. Παρομοίως, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ανέκαθεν αμφισβητούσε την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, ενώ επιχειρούσε να μπλοκάρει κάθε μέτρο που συνδέεται με την αντιμετώπισή της

Ωστόσο, οι φετινές εκλογές έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που εκλέγονται σε τοπικό επίπεδο, καθώς η κλιματική πολιτική του Προέδρου Μπάϊντεν έχει οδηγήσει σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στα παραδοσιακά προπύργια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Το Πλαίσιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (ΠΜΠ) αποτελεί τη ναυαρχίδα της κλιματικής πολιτικής του Τζο Μπάϊντεν, προωθώντας επενδύσεις στην πράσινη οικονομία. Μολονότι αποτέλεσμα της Δημοκρατικής ατζέντας, το ΠΜΠ έχει ωφελήσει τις νότιας και μεσοδυτικές πολιτείες, οι περισσότερες των οποίων τείνουν να ψηφίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Χαρακτηριστικά, από την ψήφιση του ΠΜΠ το 2022, έχουν προκηρυχθεί 325 νέα έργα πράσινης ενέργειας σε 41 διαφορετικές πολιτείες. Στο Μίσιγκαν, μία από τις πολιτείες-κλειδιά για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αναμένεται να υλοποιηθούν συνολικά 30 έργα που θα δημιουργήσουν 12.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο εκλογικό “μήλον της έριδος” του Νότου, την Τζόρτζια, κατασκευάζονται 28 έργα με 16.000 θέσεις εργασίας.

Με τις πράσινες επενδύσεις να ρέουν προς τις πολιτείες αυτές χάρη στο ΠΜΠ, οι θέσεις εργασίες που συνδέονται με τα νέα έργα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των Ρεπουμπλικανών. Πλέον, αρκετοί τοπικοί αιρετοί αναγκάζονται να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας προστατεύοντας τις πράσινες επενδύσεις στις οποίες μέχρι πρόσφατα εναντιώνονταν. Βεβαίως, οι περισσότεροι υιοθετούν μία ιδιαίτερα προσεκτική ρητορική στο θέμα, έχοντας ως προτεραιότητα να μην εξοργίσουν το στρατόπεδο Τραμπ και τη φανατική εκλογική βάση του.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται να διαφημίσουν το ΠΜΠ. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων δεν γνωρίζει πολλά για τη σχετική νομοθεσία. Αυτό φυσικά πλήττει το πλεονέκτημα των Δημοκρατικών στελεχών, οι οποίοι χρειάζονται να αναδείξουν τις θετικές παρεμβάσεις της διακυβέρνησης Μπάϊντεν στο οικονομικό πεδίο. Επιπροσθέτως, τα έργα αυτά ενισχύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών και να “πιάσουν” την πρόοδο του στρατηγικού αντιπάλου τους, της Κίνας. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε υψηλότατες επενδύσεις μέσω του ΠΜΠ ελπίζουν ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν θα θέσει σε κίνδυνο αυτά τα έργα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον εμφανές ότι οι υποσχέσεις του Τραμπ για ξήλωμα των κλιματικών πολιτικών Μπάϊντεν μπορεί να λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ αν καταφέρει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.