Αλλάζει το Ενεργειακό Τοπίο στην Ευρώπη: Η Shell Κατασκευάζει το Μεγαλύτερο Εργοστάσιο Υδρογόνου στην Ολλανδία

Αλλάζει το Ενεργειακό Τοπίο στην Ευρώπη: Η Shell Κατασκευάζει το Μεγαλύτερο Εργοστάσιο Υδρογόνου στην Ολλανδία
energia.gr
Δευ, 2 Μαρτίου 2020 - 11:44

Η ανακοίνωση της ανέγερσης του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην Ολλανδία επαναχαράσσει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Το εργοστάσιο που θα κατασκευάσουν από κοινού η Royal Dutch Shell και η ολλανδική εταιρεία φυσικού αερίου, Gasunie θα μπορεί να παράγει, έως το 2040

800.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, μειώνοντας κατά 7 μεγατόνους ανά έτος, τις εκπομπές των αερίων ρύπων της Ολλανδίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο εταιρείες εξήγησαν πως το έργο θα προσφέρει μια σειρά πλεονεκτήματα, όπως το ότι η ενέργεια, όχι μόνον θα παράγεται με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, δηλαδή με τη συλλογή αιολικής ενέργειας, αλλά θα μπορεί, επίσης, να αποθηκεύεται. Ενας ηλεκτρολύτης θα επεξεργάζεται αμέσως την αιολική ενέργεια και θα τη μετατρέπει σε υδρογόνο. Στη συνέχεια θα αποθηκεύεται και θα διοχετεύεται στο ολλανδικό δίκτυο μέσω των υποδομών της Gasuine. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, η μέθοδος της ηλεκτρόλυσης μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, ενώ το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παραγωγή του εργοστασίου θα τροφοδοτεί, πρωτίστως, επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα παρέχει ενέργεια και σε νοικοκυριά. Η ενέργεια που θα παράγει θα είναι αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει περί τα 12,5 εκατ. σπίτια στη χώρα. Επίσης, αντιστοιχεί με την ποσότητα υδρογόνου που παράγεται και χρησιμοποιείται, σήμερα, στην Ολλανδία, αλλά απορρέει από φυσικό αέριο.

«Φιλοδοξούμε από κοινού να φέρουμε την Ολλανδία στο προσκήνιο της αγοράς υδρογόνου παγκοσμίως», όπως δήλωσε χθες η Μάρχαν βαν Λουν, επικεφαλής της Shell στην Ολλανδία. Παρά τη μικρή της έκταση, η χώρα βρίσκεται πέμπτη στην κατάταξη της Ευρώπης για την εκπομπή αέριων ρύπων κατά κεφαλήν και μόλις 7% της συνολικής ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ. Μέσω του νέου εργοστασίου, η Ολλανδία θα φτάσει λίγο πιο κοντά στον στόχο της για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 49% από το 1990 μέχρι το 2030. Ωστόσο, το νέο εργοστάσιο δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει μόνο την Ολλανδία, αλλά και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, οι Shell και Gasunie αναζητούν εταίρους από τον κλάδο της ενέργειας. «Θα πρέπει να πρωτοπορήσουμε, ώστε να συγκεντρώσουμε όλη την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες», όπως ανέφερε χθες η Βαν Λουν. Στα πρώτα στάδια του εγχειρήματος ενδέχεται να χρειαστούν επιπλέον εθνικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, καθώς το κόστος εκτιμάται πως θα φτάσει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. «Εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις κλιματικές μας φιλοδοξίες, πρέπει να έχουμε εγκαίρως υποδομές μεγάλης κλίμακας», όπως τόνισε ο Χαν Φένεμα, διευθύνων σύμβουλος της Gasuine.

Ωστόσο, το project δεν είναι απαλλαγμένο προβλημάτων, καθώς οι δύο εταιρείες θα πρέπει, εκτός από τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του εργοστασίου, να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Οσο το φυσικό αέριο θα παραμένει φθηνότερο στην ευρωπαϊκή αγορά, η παραγωγή υδρογόνου με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης θα καθίσταται κοστοβόρα. «Η παραγωγή υδρογόνου είναι σήμερα ακόμη ακριβότερη σε σχέση με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες, με τις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα στη φάση μείωσης του κόστους», υπογράμμισε στην Handelsblatt στέλεχος της γερμανικής υπηρεσίας ενέργειας, Dena.