Αγώνας Δρόμου της ΡΑΕ για την Εκκαθάριση Παλαιών Αιτήσεων για Άδειες Έργων ΑΠΕ

Αγώνας Δρόμου της ΡΑΕ για την Εκκαθάριση Παλαιών Αιτήσεων για Άδειες Έργων ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 2 Μαρτίου 2020 - 14:03

Μάχη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των 1.800 αιτήσεων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 29 γιγαβάτ, που παραμένουν αδιεκπεραίωτες, αναμένεται να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια, έως το καλοκαίρι. Σκοπός των υπηρεσιών της ΡΑΕ είναι, έως τον Ιούνιο, όταν προβλέπεται να δρομολογηθεί η νέα διαδικασία υποβολής αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, να έχουν 

ψηφιοποιηθεί οι παλαιές αιτήσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων του νομοσχεδίου που παρουσίασε προ ημερών, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως τότε, η ΡΑΕ προχωρά σε αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματός της, ώστε να διαχειριστεί τα στοιχεία των παλαιών αιτήσεων, ώστε να να μη χρειαστεί να υποβληθούν εκ νέου από τους υποψήφιους επενδυτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, σήμερα, η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ διαρκεί 3 -4 έτη για τα φωτοβολταϊκά και 6 -8 έτη για αιολικά, όπως ανέφερε ο υφυπυργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, με το μέσο όρο του χρόνου αδειοδότησης να ανέρχεται, τελικά, σε 7 έτη. Ειδικότερα, δε, μόνο για τη λήψη Άδειας Παραγωγής, που αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, απαιτούνται 18-24 μήνες!

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους υποψήφιους επενδυτές, αφού χρειάζονται 29 βήματα έως την υπογραφή της Σύμβασης Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με τον ΔΑΠΕΕΠ. Με την νομοθετική παρέμβαση που προωθείται από το υπουργείο, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί, άμεσα, μια σημαντική μείωση του χρόνου αδειοδότησης, μέσω της αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, δίχως να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ

Η Βεβαίωση θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Το νέο αυτό αδειοδοτικό πλαίσιο θα αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και τις 1800 που εκκρεμούν.

Για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ που θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ)

Τέλος, το νομοσχέδιο που τέθηκε το Σάββατο 29/2 σε Δημόσια Διαβούλευση προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής Τέλους Διατήρησης από 1.1.2020. Στο εξής θα υπάρχει εφάπαξ καταβολή Ειδικού Τέλους υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΕΠ το οποίο θα προσδιορίζεται ανά ΜW και θα καταβάλλεται για την έκδοση της Βεβαίωσης. Μάλιστα το ύψος του Τέλους θα είναι φθίνον αναλόγως με το μέγεθος του έργου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ τόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους.