Το υπουργείο Οικονομικών διοχετεύει, άμεσα, «ένεση» ρευστότητας ύψους 586,5 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ, εγκρίνοντας την προπληρωμή της αξίας ηλεκτρικού ρεύματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2020, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της διοίκησης της Επιχείρησης που είχε υποβληθεί στις 24 Ιανουαρίου. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί το περασμένο έτος, στο πλαίσιο

μνημονίου μεταξύ του Δημοσίου και της ΔΕΗ, το 2018, και εντάσσεται στα πρότυπα διαχείρισης των μεγάλων πελατών της υψηλής τάσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες οικονομικές δυσχέρειες της ΔΕΗ.

Στο μέτρο εντάσσονται όλοι οι φορείς της κυβέρνησης που εισπράττουν πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μεταξύ αυτών και οι ΟΤΑ, ενώ προβλέπεται πως όσοι από αυτούς έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα που αντιστοιχούν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου προς τη ΔΕΗ υπολογίστηκε με βάση τη δαπάνη που καταβλήθηκε για το προηγούμενο έτος, μειωμένη κατά 13%, όπως άλλωστε ορίζει η διαδικασία της προεξόφλησης λογαριασμών, που αναλύεται ως εξής: σε 2% που είναι η έκπτωση προπληρωμής, σε 5% η έκπτωση συνέπειας και σε 6% η έκπτωση όγκου.

Σύμφωνα με  την υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται το κονδύλι, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη στο τέλος κάθε μήνα, να στέλνει στο υπουργείο Οικονομικών πλήρη στοιχεία ανά εποπτεύον υπουργείο, που θα παρουσιάζουν αναλυτά ποιοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν εξόφλησαν τους λογαριασμούς εντός δύο μηνών από την λήξη της προθεσμίας.

Από την απόφαση εξαιρούντασι οι φορείς στους οποίους δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντός του έτους που διανύουμε. 

Θυμίζουμε ότι το μέτρο της προπληρωμής της κατανάλωσης ρεύματος από το δημόσιο, είχε αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την προηγούμενη διοίκηση της Επιχείρησης. Είναι ενδεικτικό πως πριν από ακριβώς ένα χρόνο, είχε δοθεί ως αντίβαρο στην ΔΕΗ, κατόπιν άρνησης της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος να προβεί σε αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.