Τον δρόμο για την ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στην Κρήτη, μέσω ενός διαγωνισμού για μη ώριμα έργα που θα αναπτυχθούν στο νησί, ανοίγει εισήγηση της ΡΑΕ η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια». Πιο συγκεκριμένα, η Αρχή εισηγείται τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας ειδικά για την Κρήτη, με ισχύ της τάξης των 200 μεγαβάτ. Η ισχύς αυτή επιμερίζεται σε 100 μεγαβάτ 

για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και σε 100MW για αιολικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη ανταγωνιστική διαδικασία, η ΡΑΕ προτείνει να προσδιοριστεί κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς (τιμή εκκίνησης) 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης, το τέλος συμμετοχής στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την εν λόγω κατηγορία να ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά συμμετέχοντα.

Η Αρχή δρομολογεί την εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη ως ένα βασικό μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού, ιδίως μετά το 2020 όταν τεθούν σε ισχύ οι Οδηγίες της σχετικά με τα όρια εκπομπών που αφορούν στην πλειοψηφία των τοπικών θερμικών σταθμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω λύση, σε αντίθεση με εκείνη της λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, πλεονεκτεί επειδή δεν αυξάνει το τοπικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και επομένως το κόστος για τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει στη γνωμοδότησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: «Η ΡΑΕ, επανειλημμένα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες, προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές».