Η γερμανική εταιρεία E.ON σκοπεύει  να αξιοποιήσει τις μέγιστες θερμοκρασίες των 160 βαθμών Κελσίου για να τροφοδοτηθεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας. Η θερμότητα από γεωθερμικές πηγές στο Malmö προγραμματίζεται να αντικαταστήσει τα βιοκαύσιμα και το βιοαέριο για την παραγωγή θερμότητας. Ο στόχος του Malmö είναι να μην

 εκπέμπει καθόλου CO2 μέχρι το 2030. Μέχρι στιγμής η γερμανική εταιρεία εξετάζει επί του παρόντος τις γεωλογικές συνθήκες μέσω δοκιμαστικών γεωτρήσεων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το εργοστάσιο θα παρέχει την ανανεώσιμη θερμότητα στους πελάτες τηλεθέρμανσης από το 2022. Η E.ON ελπίζει ότι θα έχει κατασκευάσει πέντε γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Malmö έως το 2028, ο καθένας με εγκατεστημένη ισχύ 50MW ."Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια είναι αποδοτική από πλευράς πόρων, χωρίς εκπομπές, χωρίς θόρυβο και με εξοικονόμηση χώρου, καθιστώντας την μία από τις καλύτερες λύσεις για τα αστικά ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της E.ON Sweden, Marc Hoffmann.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία Stadtwerke München (SWM) ήδη προχωρά γεωτρήσεις σε διάφορες τοποθεσίες μέσα και γύρω από το Μόναχο, που παρέχουν τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και θερμότητα για το σύστημα τηλεθέρμανσης της πόλης. Η SWM σχεδιάζει να καλύψει όλες τις ανάγκες τηλεθέρμανσης του Μονάχου με ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2040. Την ίδια ώρα η Landsvirkjun, η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας και το Κέντρο δεδομένων του Ρέικιαβικ, ένα κέντρο δεδομένων υψηλής απόδοσης, υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά ενέργειας, που εγγυάται πιστοποιημένη ανανεώσιμη ενέργεια στο κέντρο δεδομένων. Το κέντρο δεδομένων θα χρησιμοποιεί 100% υδροηλεκτρική και γεωθερμική ανανεώσιμη ενέργεια από το Landsvirkjun. Με αυτή τη συμφωνία, το κέντρο δεδομένων γίνεται ο τέταρτος πελάτης της Landsvirkjun. Ένα μεγάλης κλίμακας, βιώσιμο και τελευταίας τεχνολογίας κέντρο δεδομένων, το Reykjavík DC προσφέρει στους πελάτες του μια σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών.. Η ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτεται από τη συμφωνία θα παραδοθεί από το σημερινό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Landsvirkjun, το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή νέων σταθμών υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας.

Τέλος, η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται ως περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος και για την Πολωνία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πολωνός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισλανδό ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος Duda δήλωσε ότι η Πολωνία διαθέτει "τεράστια ποσά γεωθερμικής ενέργειας" και ότι "η Ισλανδία είναι ο απόλυτος ηγέτης στον τομέα αυτό". "Έχουμε συζητήσει τη δυνατότητα εφαρμογής των ισλανδικών εμπειριών στον τομέα αυτό εδώ", πρόσθεσε ο Duda. Στίς αρχές του έτους σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της G-Term Geotermia Stargard και αντιπρόεδρος της πολωνικής γεωθερμικής ένωσης εξέφραζε την άποψη ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Πολωνία. Η Πολωνία  διαθέτει δύο εργοστάσια παραγωγής γεωθερμικής θερμότητας, που καλύπτουν πάνω από το 30% της ζήτησης του αστικού δικτύου.