Παραγωγική ικανότητα από έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας της τάξης των 4-6 γιγαβάτ αναμένει για το 2026, η νορβηγική Equinor, της οποίας η διοίκηση έχει θέσει νέους ενεργειακούς στόχους, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο πλαίσιο του νέου οδικού χάρτη για το κλίμα.

 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ιστοσελίδα lngworldnews.com, η νορβηγική εταιρεία στοχεύει να μειώσει την ένταση άνθρακα, κατά 50%, έως το 2050, ενώ αποβλέπει να αυξήσει την χωρητικότητα των έργων ΑΠΕ κατά 10 φορές έως το 2026, αναπτύσσοντας ένα παγκόσμιο στόλο υπεράκτιων αιολικών πάρκων, προκειμένου να  πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030.

«Έως το 2050, κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας θα έχει, κατά μέσο όρο, λιγότερες από τις μισές εκπομπές σε σύγκριση με σήμερα. Η φιλοδοξία αναμένεται να επιτευχθεί κυρίως με τη σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το 2026, η Equinor αναμένει μια παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμα έργα ύψους 4 - 6 γιγαβάτ.

Τον Ιανουάριο του 2020, η Equinor αποκάλυψε τις φιλοδοξίες της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από τους υπεράκτιους τομείς διαχείρισης υδρογονανθράκων, καθώς και τα εργοστάσιά της στην Νορβηγία, κατά 40% έως το 2030, κατά 70% έως το 2040 και σχεδόν στο μηδέν έως το 2050. Για να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες της, η νορβηγική εταιρεία θα πρέπει να στραφεί αποκλειστικά σε έργα ηλεκτροκίνησης, μέτρα ενεργειακής απόδοσης καθώς και αποθήκευσης άνθρακα και υδρογόνου.