Ο ΟΑΣΑ ετοιμάζει τον διαγωνισμό που θα γίνει το αργότερο έως το Φθινόπωρο για την προμήθεια 600 νέων λεωφορείων που θα δρομολόγηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από αυτά τα 600 οχήματα, τα 200 θα είναι ηλεκτροκίνητα, τα 200 θα κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν κινητήρες ντίζελ. Ο στόχος του οργανισμού είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ώστε η άφιξη όλου του στόλου να ξεκινήσει σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο ΤΟΥ 2022.

 

Από τα 600 οχήματα, τα 450 προορίζονται για την Αθήνα και τα 150 για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς προς το παρόν να είναι γνωστός ποιος θα είναι ο επιμερισμός των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις δύο πόλεις.

Στη συνέχεια σε επόμενη φάση, ο ΟΑΣΑ σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ηλεκτροκίνητο στόλο στις δύο πόλεις, καθώς προγραμματίζει ένας δεύτερο διαγωνισμό, για την προμήθεια 750 αυτή τη φορά λεωφορείων με το σχέδιο για «συμμετοχή» ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην επόμενη προκήρυξη να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κι αυτό γιατί η προμήθεια τους χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, με συνέπεια όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η χρηματοδότηση από την τράπεζα.

Η προμήθεια των λεωφορείων, μέσω των δύο διαγωνισμών, έρχεται έπειτα από 15 χρόνια μη εκσυγχρονισμού του στόλου, καθώς ο τελευταίος διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων προκηρύχτηκε το 2005. Σε ανάλογη προκήρυξη είχε προχωρήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση, με τη διαδικασία ωστόσο να «παγώνει» στην πορεία, λόγω της προκήρυξης των εκλογών.