Αρχής γενομένης από το 2000 και μέχρι το τέλος του 2019, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει επενδύσει συνολικά περίπου 570 εκατ. ευρώ για κατασκευή δικτύων και υποδομών στην περιοχή ευθύνης της, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αέριο στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια πάνω από 2 δισ. κυβικά, σε σχέση με το το 2019. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν ολοκληρωθεί και το νέο πρόγραμμα, τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια της εταιρείας θα φτάσουν στα 710 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, με το δίκτυο φυσικού αερίου συνδέονται ολοένα και περισσότεροι εμπορικοί καταναλωτές και βιομηχανίες -πλέον πρόσφατα παραδείγματα αυτά της «ΜΕΒΓΑΛ» και της «Σουρωτής» κι επίκειται η γαλακτοβιομηχανία «Τυράς» στη Θεσσαλία- καθώς το κόστος του φυσικού αερίου για την ίδια παραγωγή προϊόντων είναι σημαντικά χαμηλότερο.
Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρου Καράογλου και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα των 140 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία ,περίπου 49 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι, η Εταιρία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ ΑΕ) θα επεκτείνει το δίκτυό της πάνω από 400 χιλιόμετρα. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν συνολικά επτά σταθμοί συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), εκ των οποίων οι πέντε στη Θεσσαλία και οι δύο στη Θεσσαλονίκη (Λητή και Σταυρός). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει ακόμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και τη δημιουργία υποδομής για τη σύνδεση περισσότερων βιομηχανιών στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Αύξηση ανταγωνιστικότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε σχέση με το πόσο φθηνότερο μπορεί να είναι το φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες ή τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο κ. Μπακούρας επισήμανε: «Το 2015 το τέλος διανομής φυσικού αερίου ήταν στα 4 ευρώ/μεγαβάτ (MW) και σήμερα έχει μειωθεί στο 1,5 ευρώ/MW και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο το 2020. 'Ενας φούρνος, πχ., μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος στο μισό απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσε πετρέλαιο. Αν έκαιγε 10.000 λίτρα πετρελαίου, τώρα θα καίει 10.000 κυβικά αερίου και αντί για 12.000 ευρώ θα πληρώνει 6.500 ευρώ για την ίδια παραγωγή ψωμιού. Άρα, τα χρήματα αυτά που περισσεύουν, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αλλού, για επενδύσεις, αντί για το κόστος της ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει αυτή η εξοικονόμηση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες μπορούν να γίνουν πολύ πιο ανταγωνιστικές.
Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα για το 2020-2024, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που ήδη καλύπτει τους 13 από τους 14 μητροπολιτικούς δήμους της Θεσσαλονίκης (εκτός του δήμου Βόλβης προς το παρόν) θα επεκταθεί σε οικισμούς όπως: Καρδία, Χαλάστρα, Κύμινα, Άγιος Αθανάσιος, Πεντάλοφος, Νεοχωρούδα, Μάλγαρα και Σταυρός. Ο κ. Μπακούρας σημείωσε, τέλος, ότι με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα δεν αναπτύσσεται μόνο η εταιρεία, αλλά συνολικά η περιοχή, αφού "δίνουμε δουλειά σε περισσότερους από 3000 ανθρώπους".
Ο κ. Καράογλου αφού επισήμανε ότι στα 20 χρόνια της παρουσίας της στην περιοχή η ΕΔΑ ΘΕΣΣ «μιλάει με έργα», υπενθύμισε ότι το 2019 διανεμήθηκε μέρισμα ύψους 20 εκατ. ευρώ στους μετόχους της (ΔΕΠΑ και ΕΝΙ), πρόσθεσε, ότι το 2019 η εταιρεία πραγματοποίησε ρεκόρ συνδέσεων και το 2020 αναμένεται να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, ενώ ζήτησε την ένταξη στον σχεδιασμό της τής επέκταση και στους ορεινούς οικισμούς της Επαρχίας Λαγκαδά.
Ο κ. Καϊτεζίδης εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και την ταχύτητα κάλυψης περιοχών όπως το Φίλυρο και ο Χορτιάτης, ενώ πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο προκαλεί ολοένα περισσότερο το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως γίνεται σαφές και από τα πολλά αιτήματα για σύνδεση στην περιοχή αρμοδιότητάς του. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων από τα κέρδη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Κατερίνα Στάχταρη, επισήμανε την έμφαση που δίδει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προφύλαξη του προσωπικού της και όσων έρχονται σε επαφή με αυτό από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
(από ΑΠΕ/ΜΠΕ)