Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θεωρούνται από τα πιο ελπιδοφόρα σχήματα στην προσπάθεια της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό φαίνεται και στην ανταπόκριση του κόσμου για τη στήριξή τους. Στην Ισπανία, ο ενεργειακός συνεταιρισμός SomEnergia συγκέντρωσε σε 24 ώρες 4.750.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα 

χρηματοδοτηθεί ακόμα ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα. Είναι ενδεικτικό πως η εν λόγω ενεργειακή κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 2010, στην Καταλονία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 35.000 μέλη. Με την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια επιχειρήσεις, νοικοκυριά, και δήμους. Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακής κοινότητας είναι αυτή του Deltawind στο νησί Goeree-Overflakkee, στην Ολλανδία. Εστιάζει στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ μετρά ήδη 31 χρόνια ζωής, με περισσότερα από 2.000 μέλη.

Όμως όπως φαίνεται εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν θετικά παραδείγματα και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ, όπου τα μικρο-δίκτυα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε επίπεδο δήμων ή νοικοκυριών δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση και εμφανίζονται ως εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ολοένα και πιο συχνών φυσικών καταστροφών. Στη Σάντα Μπάρμπαρα, η Unified School District ενέκρινε τη διάθεση 500.000 δολαρίων για τη μελέτη και εγκατάσταση μικρο-δικτύων στα σχολεία γύρω από το νομό. Τα συστήματα αποθήκευσης με ηλιακή ενέργεια θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα των σχολείων να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών ή διακοπών ρεύματος. Τον Ιούνιο, αναμένεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για το κόστος των εγκαταστάσεων την ώρα που οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40 εκατομμύρια δολάρια. Τα μικρο-δίκτυα προσφέρουν μια ριζικά διαφορετική μέθοδο για τις κοινότητες και τους καταναλωτές ενέργειας. Στα κοινοτικά συστήματα, οι κάτοικοι έχουν μια συγκεκριμένη και πρακτική σύνδεση με την πηγή ενέργειας και καλούνται να συνεργαστούν με τους φίλους και τους γείτονές τους και να ελέγξουν την ενεργειακή ζήτηση. Αναλυτές επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των μικρο-δικτύων σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί. Θα πρέπει να αναμένουμε αυτή την τάση να συνεχιστεί καθώς οι προβλέψεις της αγοράς δείχνουν σταθερή αύξηση της ετήσιας χωρητικότητας και των δαπανών για αυτά. Η ανάπτυξη των μικρο-δικτύων των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχυνθεί περαιτέρω από νέες ευκαιρίες που αναδύονται στην Καλιφόρνια.

Επιπλέον, η νομοθεσία επιβάλλει στα περισσότερα κράτη να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.Στην Ευρώπη, η πρωτοβουλία REScoop Plus, στην οποία συμμετέχουν οργανισμοί από οχτώ χώρες ανάμεσα τους και η χώρα μας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ενεργειακών συνεταιρισμών, ενώ παράλληλα προωθεί τα κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.