Ο Andriy Kobolyev, Διευθύνων Σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να ασκήσει πιέσεις για δράση ώστε να σταματήσει η ολοκλήρωση του αγωγού της Gazprom, Nord Stream 2. Ο Kobolyev, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε και με τον κυβερνήτη του Τέξας Τεντ Κρουζ, που είναι επίσης αντίθετος στην ολοκλήρωση του ρωσικού αγωγού.

Ο αγωγός των 1.100 χλμ.,  μήκους και προϋπολογισμού 11,7 δισ. δολαρίων, πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, ακολουθώντας τη διαδρομή του υφιστάμενου δικτύου Nord Stream 1, διπλασιάζοντας έτσι την ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Γερμανία θέλει να αναπληρώσει το ενεργειακό κενό που δημιουργείται από τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων της και την προβλεπόμενη πτώση της προσφοράς από τη Νορβηγία και τις Κάτω Χώρες, καθώς τα αποθέματα τους εξαντλούνται.

Από την άλλη το Τέξας που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, προσπαθεί να το εξάγει στην Ευρώπη με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και καθώς περίπου το 98% του πετρελαίου της Γερμανίας και το 92% του φυσικού αερίου εισάγεται, το Αμερικανικό Κογκρέσο και η ουκρανική κυβέρνηση - η οποία πρόκειται να χάσει εισοδήματα από δασμούς που επιβάλλονται στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο αγωγών της Σοβιετικής περιόδου - σχεδιάζουν της περαιτέρω ενέργειες τους.

Ο σημερινός αγωγός μέσω της Ουκρανίας παρέχει στη χώρα που έχει ξεσπάσει ο πόλεμος ένα ετήσιο εισόδημα που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της.

"Υπάρχει ένας πολύ κομψός και αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσει η αμερικανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι αυτός ο αγωγός δεν θα συμβεί ποτέ και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει", δήλωσε ο Kobolyev.

"Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να μην συμβεί αυτός ο αγωγός, υπάρχει ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα. Γι 'αυτό είμαστε εδώ (στην Ουάσιγκτον)", πρόσθεσε.

Ήδη από τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο ενέκρινε το νόμο για την εθνική άδεια για την άμυνα, ο οποίος επέβαλε κυρώσεις στις εταιρείες που εγκαθιστούν αγωγούς για το σχέδιο Vyborg στο Lubmin.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν πενταετή συμφωνία αερίου λίγες μέρες μετά την έναρξη ισχύος των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ οι αναλυτές ανέφεραν ότι το το Κίεβο ενισχύθηκε από τη νομοθεσία.

Οι επικριτές του Nord Stream 2 υποστηρίζουν ότι το μερίδιο της Ρωσίας στο 40% της ευρωπαϊκής προμήθειας φυσικού αερίου είναι επικίνδυνα υψηλό και δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής εξάρτησης.

Από την πλευρά της η ρωσική Gazprom, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δικά της πλοία για να ολοκληρώσει τα υπόλοιπα 160 χλμ. Του Nord Stream 2, στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας.

Τα ρωσικά πλοία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρωθεί ο αγωγός είναι οι Akademik Chersky και Fortuna. Ωστόσο, η Gazprom - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο - θα χρειαζόταν άδεια από τη Δανία για να αναπτύξει τα πλοία της κοντά στο δανικό νησί Bornholm.

Όμως η Κοπεγχάγη δεν θα επιτρέψει στα πλοία να χρησιμοποιούν άγκυρες κοντά στο νησί επειδή υποστηρίζει ότι δεν έχουν εκραγεί βόμβες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας.