O CEO της Uniper Προειδοποιεί: Δίχως Πυρηνικά και Άνθρακα, η Γερμανία Κινδυνεύει με Μπλακ Άουτ

O CEO της Uniper Προειδοποιεί: Δίχως Πυρηνικά και Άνθρακα, η Γερμανία Κινδυνεύει με Μπλακ Άουτ
energia.gr
Τρι, 10 Μαρτίου 2020 - 19:33

Για σοβαρό ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Andreas Schierenbeck, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης των πυρηνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων μονάδων άνθρακα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt, το υψηλόβαθμο στέλεχος 

σημείωσε πως η Uniper επεξεργάζεται σχέδιο απόσυρσης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά και άνθρακα, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στο τομέα του φυσικού αερίου και τις αντίστοιχες δραστηριότητες. Στα πλαίσια του εν λόγω πλάνου, η Uniper καλείται να πουλήσει ή να θέσει εκτός λειτουργίας τις μονάδες λιγνίτη και λιθάνθρακα μέχρι το 2025, με εξαίρεση την νέα μονάδα λιθάνθρακα Datteln 4 και η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο Schierenbeck σημειώνει πως ο κίνδυνος για μπλακ αουτ στη χώρα παραμένει σοβαρός, αν δεν υπάρξει σημαντική επάρκεια εφεδρειών από μονάδες ορυκτών καυσίμων, ακόμη και στη περίπτωση στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειμμα άνω των 7 γιγάβατ «ασφαλούς παραγωγικής ισχύος» για να καλύπτει τα αιχμιακά σημεία του συστήματος, ανέφερε ο ίδιος.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα σε όρους ισχύος ίσο με εφτά μεγάλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Νομίζω πως αυτό είναι ανησυχητικό. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και να διατηρήσει τέτοιες μονάδες εν ενεργεία, ως εφεδρεία, όμοια με αυτό που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία σχεδιάζει να αποσύρει ολοκληρωτικά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα μέχρι το 2038. Σε έκθεση του διαχειριστή του δικτύου, της BNetzA, αναφέρεται πως η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως και οι διακοπές ρεύματος (black-out) προκαλούνται κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, παρά λόγω της μετάβασης σε πράσινες μορφές ενέργειας. Αντίστοιχα, περσινή κυβερνητική έκθεση αναφέρει σε πόρισμά της, ότι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στη βάση διεθνών προδιαγραφών, ακόμη κι αν η χώρα απέσυρε ξαφνικά τις μονάδες άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.