Είναι γεγονός ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα επιθυμούσε ο «καλομαθημένος» κ. Ερντογάν. Στις Βρυξέλλες έφυγε σχεδόν από την πίσω πόρτα χωρίς καν να παραστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους επικεφαλής των θεσμών. Έχει συνηθίσει βλέπετε να φεύγει από την έδρα της ΕΕ με σημαντικές δεσμεύσεις και διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά.

Αυτή τη φορά ωστόσο ήταν διαφορετικά. Ο απροκάλυπτος εκβιασμός και ο πόλεμος των fake news κατά της Ελλάδος δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Τουλάχιστον έτσι δείχνει μέχρι στιγμής. Η συζήτηση «επικεντρώθηκε στη χαρτογράφηση των τομέων όπου μπορούμε να εργαστούμε προς το συμφέρον τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις συνομιλίες. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι θα υπάρχει μια προσπάθεια διαλόγου για να ερμηνεύσουν την συμφωνία του 2016, με την πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχε προηγηθεί και η επικριτική δήλωση της μέχρι πρότινος προκλητικά ουδέτερης Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας  «απαράδεκτη» την τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να πιέσει την ΕΕ. Μόνο  ο γ.γ του ΝΑΤΟ έδειξε κάποια κατανόηση. Δεν είναι αυτός όμως που θα τον στηρίξει οικονομικά.  

Εν ολίγοις, ο Ερντογάν έφυγε από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια και  όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη νέα συνάντηση που όπως ο ίδιος ανακοίνωσε θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη την προσεχή Τρίτη με τη συμμετοχή της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν και ενδεχομένως του Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου υπενθυμίζεται ότι δεν ανήκει πλέον στην ΕΕ. Εκεί στηρίζει πλέον τις ελπίδες του ο Ερντογάν, προσδοκώντας στην επίτευξη κάποιου είδους συμβιβασμού πριν την Σύνοδο Κορυφής.  

Το μυστικό του κορωνοϊού!

Και ενώ λοιπόν η εκβιαστική  του τακτική φαίνεται να προσκρούει στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται  οι επόμενες κινήσεις του στα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας. Ειδικά τώρα που η πίεση στο εσωτερικό γιγαντώνεται. Όχι μόνο λόγω του νέου κόμματος που ανακοινώνει σήμερα  ο πρώην υπουργός του Αλί Μπαμπατσάν αλλά κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που διέρχεται η τουρκική οικονομία.

Προ λίγων ημερών, η  Moody’s υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας το τρέχον έτος από το 3% στο 2,5%, λόγω της άρνησης, της Τουρκίας να παραδεχθεί κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών της, παρά τις αναφορές περί του αντιθέτου.

Πράγματι η Τουρκία διατυμπάνιζε μέχρι χθες ότι είναι η φωτεινή παγκόσμια εξαίρεση όπου ο κορωνοϊός δεν έχει εμφανιστεί. Δεν δίστασε μάλιστα να καλέσει τους τουρίστες να την επισκεφτούν καθώς αποτελεί έναν από τους λίγους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο! Σύμφωνα με  την φιλοκυβερνητική Daily Sabah, τουρίστες που την επισκέπτονται θεωρούν ότι ο ιός δεν θα εξαπλωθεί διότι οι αρχές ξέρουν πώς να προστατεύουν τους πολίτες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και οι σαφέστατες οδηγίες του τουρκικού υπουργείου Υγείας, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και οι πολίτες άνω των 50 να βγαίνουν έξω με μάσκα και αν έχουν συμπτώματα γρίπης, να συμβουλευτούν τον κοντινότερο οργανισμό υγειονομικής περίθαλψης. Μόλις χθες ανακοινώθηκε δειλά-δειλά το πρώτο κρούσμα.

Αυτά όλα συμβαίνουν εντός των τουρκικών τειχών. Γιατί εκτός συνόρων, ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ Serdar Kilic, δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται  σε  κέντρα φιλοξενίας μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα.