Μπορεί να έχουν γραφτεί αρκετά για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, όμως η επίτευξή της όπως έχουμε επισημάνει στο energia.gr, θα γίνει με την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Οι 13 δήμοι που συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας στέλνουν το δικό τους μήνυμα και τις 

προτάσεις τους ενόψει της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο υπουργός Ενέργειας είχε βρεθεί στη Δυτ. Μακεδονία, όπου είχε γίνει δέκτης διαμαρτυριών από πλευράς εργαζομένων και τοπικών φορέων, αλλά και των δήμων της περιοχής. Οι δήμοι μέσω της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας μετά από διαδοχικές συναντήσεις κατέληξαν σε ένα κείμενο προτάσεων. Μάλιστα, επισημαίνουν πως σε περίπτωση που οι προτάσεις τους δεν τύχουν του ανάλογου ενδιαφέροντος θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας θεωρεί απαραίτητη στη φάση αυτή την δρομολόγηση ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κυβέρνηση, σε σχέση με το μέλλον της περιοχής. Ο διάλογος αυτός, όπως τονίζει, «θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με τρόπο που να αποτρέπει την εξάρτηση της χώρας από ξένες πηγές ενέργειας, να βελτιώνει το περιβάλλον, να αξιοποιεί τα λιγνιτικά αποθέματα σε συνδυασμό με τη βιομάζα». Εκτιμά δε πως «ο λιγνίτης θα πρέπει να διατηρηθεί ως βασικό καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα, με επενδύσεις σε τεχνολογίες μικτής καύσης, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Παράλληλα, προτείνει τη θέσπιση ειδικής αναπτυξιακής ρήτρας που «θα συναρτά τον χρονικό ορίζοντα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων με αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης, ικανό να αναπληρώσει τις χαμένες θέσεις εργασίας», ενώ αναφέρει την ανάγκη θέσπισης ενός ολοκληρωμένου πλέγματος κινήτρων που να καθιστά την περιοχή ελκυστική σε εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Όπως αναφέρει στο energia.gr o δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου «δεν υπάρχει ένα πλαίσιο που να αποκαταστήσει το ισοζύγιο όσον αφορά την εργασία και την οικονομία στην περιοχή, γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε να παραταθεί η διαδικασία. Το ζητούμενο για μας είναι πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και τι δράσεις θα γίνουν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της περιοχής».

Επιπλέον, ο δήμαρχος τονίζει πως υπάρχει ανάγκη για έναν άλλο σχεδιασμό και για τη διαμόρφωση ενός τοπίου που να είναι ελκυστικός για επενδύσεις. Όπως επισημαίνει, δεν γίνεται να μην αναπτυχθεί το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, να μην υπάρχει όσμωση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική κοινωνία.

Αξίζει να επισημάνουμε πως για τους δήμους της περιοχής κρίνεται αναγκαίο να δοθούν ευκαιρίες σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε συνδυασμό όμως με κινήσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής. Άλλωστε, προχωρούν στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, όπου θα είναι μέτοχοι όλοι οι δήμοι της περιοχής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούν στο σημείο αυτό οι επισημάνσεις του διευθυντή προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας κ. Τάσου Σιδηρόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» τονίζει πως «η απολιγνιτοποίηση είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό και θα συνεχίσει να μας απασχολεί δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται θεωρούνται αρκετά ακραίες, υπάρχουν πολλά προβλήματα που άπτονται του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες και σε εθνικό επίπεδο, καθώς έγινε γνωστό πλέον πως η απολιγνιτοποίηση δεν αφορά μόνο την τοπική κοινωνία αλλά είναι εθνική υπόθεση και ναι μεν σε εθνικό επίπεδο μιλάμε για αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας, όμως σε τοπικό επίπεδο μιλάμε για αλλαγή του παραγωγικού συστήματος που αυτό αυτόματα σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε λύσεις που θα έρθουν να αντικαταστήσουν μια  κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα που για πολλές δεκαετίες δημιούργησε ένα συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ».