Στις "Ράγες" το Φιλόδοξο Σχέδιο Διασύνδεσης του Δικτύου Διανομής Φ. Αερίου των Σκοπίων με τον Αγωγό του ΔΕΣΦΑ

Στις Ράγες το Φιλόδοξο Σχέδιο Διασύνδεσης του Δικτύου Διανομής Φ. Αερίου των Σκοπίων με τον Αγωγό του ΔΕΣΦΑ
energia.gr
Παρ, 13 Μαρτίου 2020 - 15:25

Βίοι παράλληλοι ανάμεσα στον ΔΕΣΦΑ, που προετοιμάζεται για το επικείμενο market test που αφορά στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, και την κυβέρνηση των Σκοπίων η οποία έχει θέσει σε κίνηση όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την τελική φάση 

του σχεδιασμού του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας. Τα δυο έργα συνδέονται άμεσα, καθώς το εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας θα διασυνδεθεί με τον αγωγό που έρχεται από την Ελλάδα, με το αισιόδοξο σενάριο να προβλέπει ότι οι πρώτες συνδέσεις στο δίκτυο θα γίνουν πριν από τα τέλη του έτους που διανύουμε. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού είναι της τάξης των 3 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης και με τον TAP, παρέχοντας την απαραίτητη διαφοροποίηση πηγών προμήθειας.

Πρόσφατα, οι αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δημοσίευσαν πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης τύπου ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) για τη χρηματοδότηση, σχεδιασμό, κατασκευή, διαχείριση, συντήρηση και ανάπτυξη του συστήματος διανομής φυσικού αερίου, με την προθεσμία για την υποβολή προσφορών από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών να λήγει στις αρχές Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός των αρμοδίων φορέων της γειτονικής χώρας προβλέπει ότι τα τμήματα Νεγκοτίνο - Μοναστήρι και Σκόπια - Γκόστιβαρ θα έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός του 2020. Επίσης, στο τμήμα Νεγκοτίνο – Γευγελή, τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να έχουν ξεκινήσει έως τα τέλη του 2020, με την εκτίμηση να είναι ότι θα ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2022. Στην παρούσα φάση, το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης της μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του σχεδιασμού υποδομών. 

Το τελευταίο τμήμα είναι εκείνο που σχετίζεται άμεσα με τον διασυνδετήριο αγωγό, Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, που εντάσσεται στο δεκαετές στρατηγικό σχέδιο δράσης του ΔΕΣΦΑ, καθώς αυτός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία, στην Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Γευγελή.