Η Ε.Ε. Έτοιμη να Αναστείλει τους Δημοσιονομικούς Κανόνες- Μέτρα Στήριξης 37 δισ. για τις Οικονομίες των Χωρών-Μελών

Η Ε.Ε. Έτοιμη να Αναστείλει τους Δημοσιονομικούς Κανόνες- Μέτρα Στήριξης 37 δισ. για τις Οικονομίες των Χωρών-Μελών
energia.gr
Παρ, 13 Μαρτίου 2020 - 15:38

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής 

για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», είπε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, τόνισε. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ενωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που σχεδιάζει να λάβει η Κομισιόν για να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών -μελών, είναι η ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, ανέφερε η κα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ. Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση υπόσχεται τη «μέγιστη ευελιξία» επί των δημοσιονομικών κανόνων και των κρατικών επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η ίδια.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων, μέτρο που έλαβαν ορισμένες χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», υποστήριξε και τάχθηκε υπέρ της έντασης των υγειονομικών ελέγχων.