Είναι άξιο αναφοράς πως στο εν λόγω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι ανάλογες επιπτώσεις στο ντίζελ αλλά και στο μαζούτ που καίνε οι μονάδες της στα νησιά, ακόμη και η ΔΕΗ αποζημιώνεται μέσω των ΥΚΩ.
Τα εκτιμώμενα 100 εκατ ευρώ θεωρούνται σημαντικά, καθώς μόνο το α’ εξάμηνο του 2019, η δαπάνη της Επιχείρησης για αγορές φυσικού αερίου, του οποίου η τιμή ήταν αυξημένη εποχικά, κατά 57,1%, ανήλθαν σε 222,5 εκατ ευρώ. Οι ανάλογες δαπάνες για υγρά καύσιμα, διαμορφώθηκαν, την ίδια περίοδο, στα 319,7 εκατ ευρώ, λόγω, επίσης, των αυξημένων τιμών στο μαζούτ και στο ντίζελ, που έχουν πάρει την κατιούσα, κάτι για το οποίο επιχαίρουν τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ.
Αν και οι αυξήσεις του Σεπτεμβρίου 2019 στα τιμολόγια, παρείχαν ανάσα για τα προβληματικά οικονομικά της Επιχείρησης, η νέα ρύθμιση για διακανονισμό χρεών φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς, και μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας, όπως αυτό με την RWE, προαναγγέλλουν τη δυναμική διείσδυσή της στις ΑΠΕ, εντούτοις η ΔΕΗ έχει να υπερπηδήσει σοβαρά εμπόδια.
Επομένως, η συγκυρία των χαμηλών ενεργειακών τιμών συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία να βελτιώσει το χαρτοφυλάκιό της. Φυσικά δεν είναι μόνο η ΔΕΗ που επωφελείται από τις εξελίξεις, αλλά και οι υπόλοιπες καθετοποιημένες εταιρείες του κλάδου που έχουν μια μοναδική ευκαιρία να αποτινάξουν τα οικονομικά βάρη που αποκόμισαν από το παρελθόν.