Η τέλεια καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βιώνει μία κατάσταση γενικευμένου σοκ και όσο οι ειδήσεις από το μέτωπο της εξάπλωσης του Covid 19 δεν ανοίγουν κάποιο παράθυρο ελπίδας, τίποτα προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιορίσει το εύρος της καθοδικής ορμής των αγορών, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, για την ελάττωση των επιπτώσεων του κορωναϊού. Με τους θανάτους από την πανδημία να έχουν ξεπεράσει τους 7.000, τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο να πλησιάζουν τα 180.000 και τις χώρες τη μία μετά την άλλη να κλείνουν τα σύνορά τους, 

και να απαγορεύουν τις μετακινήσεις εντός αυτών οδηγώντας σε παράλυση κάθε εμπορική και οικονομική δραστηριότητα δημιουργούνται καταστάσεις πρωτόγνωρες, που δεν έχουν σχέση με καμία άλλη χρηματιστηριακή κρίση, παρά μόνον ίσως με εκείνη του 1929.

Ήδη χθες ο δείκτης Dow Jones έκλεισε 12,9% χαμηλότερα, αφού και ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι η οικονομία "μπορεί να" κινείται προς την ύφεση.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε 4% χαμηλότερα, ενώ άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές είχαν παρόμοια πορεία.

Την Κυριακή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τόνωσης 700 δισ. Δολαρίων.

Ήταν μέρος της συντονισμένης δράσης που ανακοινώθηκε παράλληλα με την ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ελβετία.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τώρα λίγες επιλογές για να καταπολεμήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο νέος επικεφαλής της BofA, Andrew Bailey, δεσμεύτηκε να αναλάβει "άμεση δράση πάλι" όταν είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ζημιά στην οικονομία από την πανδημία.

Ο David Madden, αναλυτής της CMC Markets, από την πλευρά του δήλωσε ότι ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να ηρεμήσουν τις αγορές, «στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

"Τα ριζοσπαστικά μέτρα έχουν στείλει ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι τελευταία προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις".

Dow Jones I.A.

DJSE

· 20188.519531 Current price    -12.93%   Percentage change     -2997.1Price change

 

Source: WebFG - 16th Mar 2020                                                            ΠΗΓΗ BBC

Στη Νέα Υόρκη, οι απότομες πτώσεις καθώς οι αγορές άνοιξαν πυροδότησαν μια άλλη αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει σκοπό να περιορίσει την πώληση πανικού. Πριν από την περασμένη εβδομάδα, τέτοιες αναστολές των 15 λεπτών (γνωστές ως διακόπτες κυκλώματος), δεν είχαν χρησιμοποιηθεί εδώ και δύο δεκαετίες.

Όταν άρχισε ξανά η συνεδρίαση ο Dow έχασε σχεδόν 3.000 μονάδες ή 12.9%, το χειρότερο ποσοστό πτώσης από το 1987.

Ο ευρύτερος δείκτης S & P 500 μειώθηκε κατά 11,9%, ενώ και ο δείκτης Nasdaq έπεσε κατά 12,3%. Και οι τρεις δείκτες είναι τώρα κάτω από περισσότερο από 25% από τα υψηλά επίπεδα που είχαν βρεθεί.

FTSE 100
LSE
5151.080078 Current price   -4.01% Percentage change    -215.03 Price change

Value

Source: WebFG - 16th Mar 2020                                       ΠΗΓΗ BBC

Στο Λονδίνο, οι επιχειρήσεις στον τομέα των ταξιδιών είδαν μεγάλες πτώσεις. Η μετοχές της εταιρείας διακοπών Tui βυθίστηκαν πάνω από 27%, αφού ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την "πλειοψηφία" των εργασιών της. Ο ιδιοκτήτης της British Airways, η IAG, έπεσε περισσότερο από 25%, αφού δήλωσε ότι θα μειώσει τις πτήσεις κατά τουλάχιστον 75% τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο δείκτης FTSE 250, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά γνωστών εταιρειών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε απώλειες 7,8%.

Όλοι οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών υποχώρησαν έντονα, αν και αργότερα ανέκτησαν κάποιο έδαφος. Ο δείκτης Cac 40 της Γαλλίας μειώθηκε περισσότερο από 5,7% και ο Dax της Γερμανίας υποχώρησε περισσότερο από 5,3%.

Νωρίτερα στην Ασία, ο δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας Nikkei 225 έκλεισε 2,5% κάτω και το Shanghai Composite στην Κίνα τερμάτισε την ημέρα κατά 3,3% χαμηλότερα.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κλονίστηκαν από τον πόλεμο τιμών μεταξύ των εξαγωγέων, υποχώρησαν χθες και πάλι. Το Brent μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% σε λιγότερο από 32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI μειώθηκε περισσότερο από 8% σε λιγότερο από 30 δολάρια το βαρέλι.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο φόβος ήταν ότι τα εργοστάσια που σταματούσαν την παραγωγή τους  στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης .

Τώρα, καθώς οι τουριστικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες αναψυχής σε όλο τον κόσμο απειλούν να σταματήσουν όπως και οι αλυσίδες εφοδιασμού, είναι ορατό ότι μια ευρεία ύφεση είναι πιο πιθανή. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη θα αντιστραφεί για τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα, πράγμα που θα σήμαινε έκτακτες ανάγκες σε ταμειακές ροές για τις επιχειρήσεις, πολλά λουκέτα και αυξανόμενη ανεργία.

Η πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής είναι να σταματήσουν αυτή η κάμψη. Η υπερβολή της Κυριακής από τη Fed έδειξε πώς οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να πάνε μακριά.

Αλλά οι περικοπές των επιτοκίων είναι περιορισμένης χρήσης και δεν θα δελεάσουν τους επενδυτές να επιστρέψουν όταν το κλίμα φόβου είναι διάχυτο, τα καταστήματα στις Μητροπόλεις του κόσμου είναι κλειστά, τα σύνορα κλείνουν και οι πτήσεις ακυρώνονται. Οι αγορές περιμένουν από τις κυβερνήσεις πιο στοχοθετημένη υποστήριξη και πακέτα διάσωσης που θα εξαλείψουν το φόβο και θα δείξουν αποφασιστικότητα.