Ενα Bήμα Πίσω στη Συμφωνία με τη Ρωσία για το Φυσικό Αέριο

Την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, για τη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.
Της Μανταλένα Πίου- ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2007 - 00:32


Την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, που γίνονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, για τη σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξέφρασε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ενώ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις συνομιλίες με τους Ρώσους στο θέμα της επιμήκυνσης της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου ως το 2040.


Υπαναχώρηση


«Δεν υπάρχει καμία δέσμευση όσον αφορά τα επιπλέον χρόνια προμήθειας φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Φώλιας, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει πρόνοια για δεκαετή επέκταση της ισχύουσας συμφωνίας από την ημερομηνία λήξης της. Υπήρξε σκέψη, όπως έχει κατατεθεί και με δημόσιες δηλώσεις, για επέκταση της συμφωνίας αυτής, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση», τόνισε ο υπουργός. Οι δηλώσεις του κ. Φώλια εκφράζουν διαφοροποίηση σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε πριν από τις εκλογές, όταν η ελληνική πλευρά διαπραγματευόταν με τους Ρώσους για παράταση κατά 24 χρόνια της συμφωνίας προμήθειας που λήγει το 2016. Μάλιστα, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συμφωνία παράτασης θα μπορούσε να υπογραφεί ως το τέλος του 2007.


Οσον αφορά τον πετρελαιαγωγό, ο κ. Φώλιας αποσύνδεσε εντελώς τις τελευταίες εξελίξεις από τις όποιες συνομιλίες για το φυσικό αέριο. «Είναι μία ξεκάθαρη συμφωνία που έχει γίνει χωρίς καρότο, χωρίς μαστίγια, χωρίς προεκτάσεις και χωρίς όρους», είπε. Παρέπεμψε στους εκπροσώπους των εταιρειών, ρωσικών, βουλγαρικών και ελληνικών, οι οποίοι διαπραγματεύονται από χθες στην Αθήνα, για τις συζητήσεις σχετικά με τη διασφάλιση των ποσοτήτων πετρελαίου που θα διέρχονται από τον αγωγό και εξέφρασε την άποψη ότι «ως σήμερα μπορεί να καταλήξουν σε μία κατ αρχήν συμφωνία όσον αφορά την εταιρεία που θα ιδρυθεί».


Διαβουλεύσεις


Τα θέματα που συζητούνται, πρόσθεσε, είναι οι κατάλληλες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η χρηματοδότηση του έργου, η διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, ο τόπος έδρας της εταιρείας και η ανάθεση της επικαιροποιημένης οικονομοτεχνικής μελέτης.


Μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του κ. Φώλια και του αρμόδιου υπουργού της Βουλγαρίας Πέταρ Ντιμιτρόφ στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκε πρωτόκολλο για τη σύσταση της διεθνούς εταιρείας.


Όπως έχουν δηλώσει Βούλγαροι αξιωματούχοι το πρωτόκολλο προβλέπει ότι οι αποφάσεις της νέας εταιρείας θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 80% των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Μάλιστα ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν εμμένει πια στη θέση ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία πρέπει να παράσχουν εγγυήσεις για τις ποσότητες του πετρελαίου που αντιστοιχεί στα μερίδιά τους στην εταιρεία, δηλαδή στο 49%. Αυτό ήταν και το αίτημα που είχε «παγώσει» τις σχετικές διαπραγματεύσεις από τον Αύγουστο.