Η Ένωση των Εφοπλιστικών Φορέων της Ευρώπης (ECSA) και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) απέστειλαν κοινή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με λήψη επειγόντων κανονιστικών μέτρων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τη στήριξη προς τους ναυτικούς που πλήττονται από τις πρόσφατες εξελίξεις. Στην επιστολή αναφέρουν ότι η ECSA και η ΕΙΕΕ θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ναυτιλιακή βιομηχανία της ΕΕ να παραμείνει σε θέση να εκτελέσει τη βασική της λειτουργία για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες της.

Το 76% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης και το 32% των ενδοκοινοτικών μεταφορών εμπορευμάτων. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα βασικά αγαθά, η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα και πολλά άλλα προϊόντα εκτός της ΕΕ μπορούν να παραδοθούν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, στους πολίτες και σε ζωτικής σημασίας βιομηχανίες σε όλα τα κράτη μέλη και να μεταφερθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Χωρίς αυτό, πολλές αλυσίδες εφοδιασμού θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις ή θα έρθουν σε πλήρη στασιμότητα, καθιστώντας τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ακόμη μεγαλύτερες από ό, τι ήδη συμβαίνει.

Ως εκ τούτου, ECSA και ETF καλούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υποστηρίξουν τη βιομηχανία και το εργατικό δυναμικό της με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ειδικά μέτρα και δράσεις πρέπει να ληφθούν με τον μέγιστο επείγοντα χαρακτήρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο ναυτιλιακός κλάδος μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του στην υποστήριξη της οικονομίας της ΕΕ στο μέγιστο δυνατό βαθμό.