Η  απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης, να προβεί «για πρώτη φορά» σε αγορές ομολόγων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέως της Ελλάδος, στα πλαίσια του νέου προγράμματος ΡΕΡΡ(*) τερματίζει το τιμωρητικό καθεστώς του παρανόμου ΓΙΟΥΡΩΓΚΡΟΥΠ, που επέβαλαν οι Τρισσέ, Σόιμπλε, Ντράγκι, Ρέγκλινγκ, Βίζερ, Τόμσον κι’ ο Γιαννάκης Στουρνάρας, 

την τελευταία 11ετία στον Ελληνικό λαό. Στέλνει όλους τους «σεσημασμένους ανθέλληνες» στον Καιάδα, ως θα έλεγε ο Τζων Μέυναρντ Κέϋνς, αν ζούσε σήμερα.

Οι αγορές κατεδίκασαν εχθές την μέχρι τούδε πολιτική του Κομισαριάτου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως απέναντι στην Ελλάδα. Οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων υπεχώρησαν κάτω των 200 βασικών σημείων (bp) στο 1,5% και αντιστοίχως η αξία των ανήλθε , με αποτέλεσμα να εξισούται το «Ελληνικό ευρώ» με το Ιταλικό!

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η απόφαση της Λαγκάρντ για εξαγορά του Ευρωπαϊκού χρέους, να περιλαμβάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδος, ύψους 345 δισ. ευρώ, όπου το ώθησαν κατά την πιστωτική κρίση οι Σαμαροβενιζέλοι, Παπαδήμιοι και Τσιπρομπαρουφάκηδες  εν συνεργασία με τους αλήστου μνήμης Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Η νέα απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει κατάργηση του Ευρωπαϊκού «χαρατσίου» (πρωτογενούς πλεονάσματος) 3,5% του Ακ. Εθν. Προϊόντος και αναστολή των τοκοχρεολυσίων του αδιατηρήτου δημοσίου χρέους, που αυξήθη στα 365 δισ. ευρώ με τα «swap» του κ. Χρ. Σταϊκούρα. Αυτό θα δημιουργήσει περιθώρια 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό ως ανεκοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Το ιδιόμορφο ΤΑΡΓΚΕΤ2  στην ΕΕ, δηλ. του «Γκόλντ στάνταρντ» του (= κανόνας χρυσού-συναλλάγματος του ευρώ) διεσώθη προσωρινώς και οι πιστώσεις εκ του εξωτερικού (καμιά 30αριά δισ. ευρώ  για την Ελλάδα)  δεν κατέστησαν απαιτητές.  

Περαιτέρω, στις ΗΠΑ, ο «θείος Τραμπ» παρέσχε βοήθεια στους Αμερικανούς 300 δισ. δολλαρίων (1.000 $ στον καθένα ) για ν’ αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις του μηνός, αναστέλλει τις φορολογικές δηλώσεις της 1ης Απριλίου και χορήγησε ρευστότητα  ενός τρισ. $ στα Επενδυτικά Κονδύλια της χρηματαγοράς (Money Market Funds), με σύμφωνη μάλιστα γνώμη της Γερουσίας (90 «ναι» προς 8 «όχι»).

Οι κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και Νορβηγίας επενέβησαν στις αγορές συναλλάγματος υπέρ των (αποθεματικών) νομισμάτων τους, η μεν για να εμποδίσει την ανατίμηση, η δε την περαιτέρω υποτίμηση του.

Ο  Βρετανός πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον έριξε 350 δισ. στερλίνες στην Βρετανική οικονομία να ξεπεράσει την  Ύφεση και η Γερμανίς καγκελάριος φράου Μέρκελ ανεγνώρισε, στο πρώτο διάγγελμα της ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»!

Παρεδέχθη έτσι ότι υπήρξε απιθάνως …ασόβαρη την τελευταία 15ετία, ιδία όταν τρομοκρατούσε τον σ. Τσίπρα με το μνημόνιο της 8/10ης Ιουλίου 2015, οπότε υπό την απειλή της εξόδου της Ελλάδος απ’ το ευρώ, είχε αποσπάσει απ’ τη «για πρώτη φορά …Αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος  - μη λησμονούμε: ΦΠΑ24% σ’ όλα τα αγαθά, ακόμη και στα σουβλάκια, 11η μείωση στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ , επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (ΣΣ: του ξεπουλήματος της δημοσίας περιουσίας «μπιρ-παρά», όπως τα αεροδρόμια στην Γερμανική εταιρία ΦΡΑΠΟΡΤ), αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 29% και του ΕΝΦΙΑ, ως και μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας, για να την καταπιεί ο μέγας δουλέμπορος της Αγκύρας με τους λαθρομετανάστες της ΜΙΤ, που όμως «βρήκε τον μάστορά του» τελικώς από τους Ακρίτες μας στον ΄Εβρο.

Με την άρδην μετάλλαξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δίδεται η δυνατότης στην κυβέρνηση παροχής «δώρου του Πάσχα» στους συνταξιούχους, να γλυκάνει κάπως την πίκρα της παραμελήσεως τους στο διαλυθέν ΕΣΥ - όχι από τον κορωναϊό αλλά από τους 16 …«εταίρους» μας στην Ευρωζώνη.

(*) Το ΡΕΡΡ ή Pandemic Emergency Purchasing Program, ύψους 750 δισ. ευρώ και ενδεχομένως περαιτέρω «εάν κριθή αναγκαίο» η μαντάμ Λαγκάρντ καταργεί την 11ετή λιτότητα του Ελληνικού λαού.