Η τιμή αναφοράς άνθρακα της ΕΕ για το στόχο αναφοράς μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 την Τετάρτη, καθώς η πανδημία του κοροναϊού που επεκτείνεται οδηγεί σε συρρίκνωση τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις αερομεταφορές. Η ταχεία εξάπλωση του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο έχει περιορίσει τους κατασκευαστές και τις αεροπορικές εταιρείες. Ηδη από την Τρίτη οι ηγέτες στην ΕΕ συμφώνησαν να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα 

των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών για 30 ημέρες. Η τιμή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ το 2020 ήταν χαμηλότερη κατά 10,7% από τον προηγούμενο διακανονισμό σε 16,35 ευρώ ανά τόνο στις 1022 GMT, το χαμηλότερο από τις 20 Νοεμβρίου, όπως αναφέρεται και στο weekly report του ΙΕΝΕ.

Σε σημάδι μείωσης της ζήτησης, η ευρωπαϊκή ενεργειακή τράπεζα EEX ακύρωσε μια δημοπρασία 3.1 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών αδειών άνθρακα την Τρίτη, επειδή ο συνολικός όγκος των προσφορών ήταν ανεπαρκής.
Στη Βρετανία, η τελευταία δημοπρασία για 5,7 εκατ. δικαιώματα, που διενεργήθηκε την Τετάρτη (18/3) διακανονίστηκε στα 16,11 ευρώ/τόνο. Οι προηγούμενες δημοπρασίες εκινούντο σε επίπεδα άνω 20 ευρώ/τόνο. "Παρά το γεγονός ότι η δημοπρασία εκκαθάριση (η τιμή) ήταν χαμηλή. Βρισκόμαστε στη μέση ενός sell off », παρατήρησε ένας έμπορος.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών θα συνεχιστεί, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις, μειώνοντας έτσι και τις εκπομπές ρύπων.

"Καθώς η επιδημία COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της συμβουλευτικής εταιρείας Energy Aspects.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1% το 2020, σε σύγκριση με μια πρόβλεψη τον Φεβρουάριο ότι θα αυξηθεί κατά 1,4%. "Οι νέες προβλέψεις υποδηλώνουν απόλυτη πτώση των βιομηχανικών εκπομπών κατά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια-20 εκατομμύρια τόνους το 2020 - εφόσον η βιομηχανική παραγωγή συμμορφώνεται με ΑΕΠ ", πρόσθεσε.